Izazovi

Izazovi na putu Kosova ka Evropskoj uniji ostaju isti kao i prethodnih godina, a to su reforme lokalne administracije, vladavina prava i politička nesigurnost, izjavio je Erblin Hoxha iz Pokreta FOL nakon tribine "Put Kosova u EU: Izazovi u pravosuđu, javnoj upravi i evropskim integracijama“, prenosi Koha.

Česti izbori, nedostatak političke stabilnosti i kratkotrajne vlade posljednjih godina stvaraju političku neizvesnost na Kosovu, dodao je Hoxha i naglasio da bi potpisivanje sporazuma sa Srbijom ubrzalo proces evrointegracija.

Hoxha je naveo da se na ovu temu danas razgovaralo na konferenciji koju su organizovali Pokret FOL i Politički Institut za političke studije pod sloganom "Put Kosova u EU: Izazovi u pravosuđu, javnoj upravi i evropskim integracijama“.

"Jedna od glavnih kritika na konferenciji bila je da slučajevi korupcije na visokom nivou nisu okončani. Reforme pravosuđa u zakonodavnim promjenama, posebno u provjeravanju, veoma su važne za napredak ka EU. Problemi u administraciji, vladavini prava i depolitizacija institucija su izazovi za Kosovo. Suštinska razlika za integraciju u EU u odnosu na druge zemlje je status Kosova u odnosu na druge zemlje", kazao je Hoxha.

On je podsjetio da su, tokom posljednjih 15 godina, nove članice Evropske unije primljene samo u dva navrata, što je loše za Kosovo.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline