Kosovo je multietničko

Ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi kaže da na Kosovu ne može biti jedinstvenih etničkih udruženja, prenosi Klan Kosova.

Naveo je da je to zato što je sve na Kosovu stvoreno u multietničkom duhu i da to govori da je važno da to istaknu i predstavnici drugih zajednica.

"Tačno je da Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa mogućnost formiranja udruženja, kao što imamo i Zajednicu kosovskih opština. Međutim, nikakva druga odluka ne zavisi od Ministarstva. Želim da kažem kao politički predstavnik jedne etničke grupe na Kosovu, sve je na našem voljenom Kosovu 22 godine stvarano u duhu multietničke države", rekao je Krasniqi.

Naveo je da ministar iz srpske zajednice, koji je taj resor vodio prije njega, nikada nije bio zainteresovan za upravljanje Ministarstvom.

Prema njegovim riječima, on je imao svoje partijske i etničke poslove, a ministarstvo su uvijek vodili sekretar i administrativno osoblje.

"Prvi put smo dobro analizirali situaciju unutar ministarstva i dobro smo analizirali situaciju u lokalnoj samoupravi. Sastav mog tima je bio takav da imamo stručnjake iz različitih oblasti, da dobro procjenimo stanje i izvještaje", rekao je Krasniqi.

U Ministarstvu navode da će se zalagati da uskoro u Gračanici, ali i ostalim zajednicama u svim gradovima u kojima ima 10 odsto Albanaca, zamjenik gradonačelnika bude Albanac.

Krasniqi je istakao i da je stvorena nacionalna grupa za "Partnerstvo otvorene vlade" koja radi na tome kako bi u pravom trenutku aplicirali za članstvo i dodao da je značaj tog članstva, za ministarstvo koje vodi, jednak članstvu u Interpolu za neko drugo ministarstvo.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova