Nedostatak kompetencije, znanja i vizije

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi pozvao je premijera Albina Kurtija da bude ozbiljniji u dijalogu sa Srbijom i postizanju sveobuhvatnog sporazuma, navevši da će PDK krajem februara formirati vladu u sjenci, prenosi Reporteri.

Krasniqi, koji smatra da je Vlada Kosova u prvoj godini na vlasti pokazala nedostatak kompetencije, znanja i vizije, navodi da Kurti ne treba da bježi od svojih obaveza u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

"Da bi bila uspješna u dijalogu, vlast mora da bude mnogo ozbiljnija nego što se to do sada pokazalo. Protekli mjeseci su izgubljeni mjeseci, bila su dva sastanka koja su iskorišćena za politički 'šou' i za domaću potrošnju, a ne za postizanje ciljeva dijaloga", rekao je Krasniqi za Kosovo press.

On je naveo da bi fokus premijera Kosova i vlade trebalo da bude na postizanju konačnog dogovora, ali i smatra da u prvoj polovini ove godine nema realnog prostora da se bilo šta konkretno uradi s obzirom na izbore u Srbiji početkom aprila.

Predsjednik PDK ima rezerve u pogledu mogućnosti uključivanja Kosova u inicijativu "Otvoreni Balkan" i kaže da Kosovo ne može da bude njen dio sve dok od početka nije predstavljeno kao ravnopravno sa drugim učesnicama.

"Ne možemo da budemo dio tabele na kojoj nismo bili ravnopravni od početka. Nedostatak jasnoće o ravnopravnosti očigledno ometa realizaciju ovog procesa. Ako je 'Otvoreni Balkan' namjenjen za šest država Zapadnog Balkana, onda je šest država trebalo da budu dio inicijative od početka do kraja, uključujući i izradu pravila. Nije isto ispočetka sjesti za sto i ohladiti se do pola. Postoji potreba za preispitivanje ovog projekta", kaže Krasniqi.

Povodom rada vlade, ocjenjuje da pozitivnih pomaka nije bilo ni na unutrašnjem, ni na spoljnom planu.

"Imali smo degradaciju naših odnosa u regionu, a posebno sa Albanijom, što je besmisleno i neprihvatljivo. Ali i degradacija naših odnosa sa nekim od ključnih partnera Kosova kao što su SAD i neke od ključnih zemalja EU. Realno, umjesto povećanja blagostanja građana imamo rast cijena i porast problema, koji bi drugačijim pristupom bili mali. Do sada nisu ostavili prostora za bilo kakav pozitivan razvoj od ove vlade. Zabrinjava nedostatak kompetencije, znanja, ali i vizije vlasti", kaže on.

On je optužio premijera Kurtija i za nedostaka rješenja za energetsku krizu i pozvao ga da se fokusira na upravljanje, a ne na nove izbore, navodeći da to ne znači da PDK nije spremna za nove izbore.

Izvor: Kosova pres/Reporteri