Novi srpski operater

Odbor za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu razmotrio je Plan rada Regulatorne kancelarije za energetiku za 2022. godinu, a na sjednici tog skupštinskog tijela raspravljalo se i o tome da li će struja poskupjeti i kako će se naplatiti računi za utrošenu električnu energiju na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila pitala je koji su planovi i koraci za naplatu struje potrošačima na sjeveru Kosova.

Kako je rečeno na Odboru, naplata na sjeveru je otežana. Razmišljalo se o licenciraju novog srpskog operatera, kao što je Elektrosever, ali će to biti urađeno kada se stvore uslovi za rad.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj pitao da li će se struja poskupjeti u aprilu iduće godine, a predsjednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu je rekao da će, prema međunarodnim procjenama, cijena energenata neće pasti do aprila sljedeće godine i da će se zato kriza nastaviti.

"Prema procjenama, cijene energenata neće pasti do aprila, tako da mislimo da će se kriza nastaviti. Ako to ne pokrije kosovski budžet, to će pokriti potrošači, jer je oko milion eura cijena uvoza", rekao je Fejzullahu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online