Suspenzija 82 i hapšenje 33 policijska službenika

Policijski inspektorat Kosova je ove godine primio 1.950 pritužbi građana na rad Policije Kosova u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, rekao je glavni izvršni službenik Policijskog inspektorata, Kushtrim Hodaj.

On kaže da je čak više od 600 pritužbi prosljeđeno na kriminalističku obradu Istražnom odjeljenju, a da je kao rezultat kriminalističke obrade Inspektorat preporučio suspenziju 82 i uhapsio 33 policijska službenika.

"Ove godine Policijski inspektorat Kosova primio je veliki broj pritužbi. Imamo porast broja pritužbi građana za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Do sada imamo preko 1.950 primljenih. Uglavnom su u pitanju pritužbe građana na rad policije u vezi sa radnjama ili sumnjom na razne prekršaje, uglavnom zbog zloupotrebe službenog položaja i zlostavljanja u vršenju službene dužnosti ili raznih prekršaja policijskih službenika. Od ovog broja, preko 600 pritužbi je prosleđeno na krivičnu istragu Istražnom odjeljenju, a zatim smo kao rezultat krivičnih istraga preporučili suspenziju 82 policijska službenika i 33 policijska službenika su uhapšena kao rezultat zajedničkih istraga sa nadležnim tužiocima”.

Prema njegovim riječima, policijski službenici pod istragom su iz svih nivoa policije.

"Kada su u pitanju službenici koji su pod istragom, naravno, tu imamo službenike svih činova. Nemam tačnu cifru za koji čin je koliko zaposlenih osumnjičeno, ali je to visok broj. Priroda pritužbi se odnosi na zloupotrebu službene dužnosti i postoji nezadovoljstvo građana zbog ograničenja koja su policija i inspektorat prinuđeni da uvedu u privredi, a imali smo i plan policijskog nadzora za sprovođenje mera Vlade za prevenciju kovida“, izjavio je Hodaj.