Centar za rehabilitaciju

Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih od torture saopštio je danas da bi premještanje 300 zatvorenika iz Danske u zatvor u Gnjilanu, kao i selidba sadašnjih 200 zatvorenika, izazvali pretrpanost zatvorskih jedinica i pogoršanje uslova u njima, prenosi Reporteri.

Oni su pozvali Ministarstvo pravde da razmotri posljedice ovog sporazuma na ljudska prava.

Prema podacima Ministarstva pravde, u okviru Kazneno-popravne službe Kosova postoje dovoljni kapaciteti za smještaj između 700 i 800 zatvorenika, ali, kako se navodi, to je u suprotnosti sa izvještajima napravljenim nakon nadzornih posjeta.

Taj podatak bi, kako navode, bio tačan kada bi svi kapaciteti pritvorskih centara bili u funkciji.

"Takođe, eventualne prostorije treba procjeniti na osnovu kategorije osuđenika prije takvog premještaja, jer se upražnjena mjesta na koje se Ministarstvo pravde poziva, nalaze u okviru konkretnih ustanova, što bi moglo da onemogući prebacivanje pritvorenika iz Gnjilana“, navodi se dalje.

Iz Centra za rehabilitaciju žrtava torture ovom prilikom poručuju da, ukoliko institucije neće da poštuju prava i sloboda svih pojedinaca, ostaje da se procjeni da li se sporazumom sa Danskom narušavaju Ustav i prava građana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri