Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenio je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pozitivan način prevazilaženja logističkih i praktičnih problema na Zapadnomg Balkanu i zbog toga smatra da bi Kosovo trebalo da postane konstruktivan član te inicijative.

"Mislim da je pogrešno što Kosovo ne učestvuje. Treba da učestvuje jer tako može da doprinese olakšavanju života građana u onim aspektima za koje trenutno postoje mnogi problemi, kao što je pitanje sporta, ili slobode kretanja. Moglo bi na taj način da pozitivno uticače na poboljšanje života građana. Međutim, premijer Kurti je bio protiv ove ideje, ali mislim da to nije dobro za građane Kosova. Trebalo bi da učestvuje sa svojim zahtjevima, sa svojim principima, ali bi bilo dobro da je dio inicijative od koje građani Kosova mogu da imaju koristi", izjavio je Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Inicijativu "mini Šengen", koja je preimenovana u "Otvoreni Balkan" su, 2019. godine, pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev. Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina odbijaju da postanu dio "Otvorenog Balkana", sa obrazloženjem da nije izgrađena na osnovnim principima regionalne saradnje i da šest država Zapadnog Balkana nemaju jednak tretman u toj inicijativi.

Međutim, Muhaxhiri navodi da se upravo kroz "Otvoreni Balkan" produbljuje regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu, koja će istovremeno pospješiti i proces evrointegracija.  

"Ova ideja ima za cilj da putem većeg broja sastanaka balkanskih lidera doprinese poboljšanju života građana. Ova inicijativa se smatra produžetkom Berlinskog procesa, koji je veoma veliki i složen proces. Međutim, zbog geografskog aspekta, balkanskim liderima je mnogo lakše da se češće sastaju i razgovaraju o problemima i načinu njihovog rješavanja", rekao je Muhaxhiri.

On je izrazio uvjerenje da će kosovska vlast promjeniti svoj kritički odnos prema inicijativi "Otvoreni Balkan", koja je između ostalog sadržana i u okviru Vašingtonskg sporazuma.

Selektivna primjena tog sporazuma, po riječima Muhaxhirija, neće biti moguća, jer će najvažniji strateški partner Kosova, Sjedinjene Američke Države, nastaviti da ulažu napore na njegovoj punoj primjeni.

"Premijer Kurti ima selektivan pristup Vašingtonskom sporazumu, jer ne prihvata sve tačke tog sporazuma već samo neke. SAD vrši pritisak na Vladu Kosova da se pozabavi konstruktivima u pogledu nedavnih dešavanja, posebno u pogledu imenovanja novih ambasadora, što je znak da i SAD politički ulaže u region Balkana. Očekujemo od premijera i predsjednice Kosova da budu konstruktivni u rješavanju ovog velikog geostrateškog i geopolitičkog problema", zaključio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online