Neetično i nemoralno

Predsjednik Vladine komisije za nestale Andin Hoti apelovao je da političke grupe, mediji ili pojedinci sa određenim agendama, ne iskorišćavaju pitanje nestalih za političke interese ili interese druge vrste, jer je to neetično i nemoralno.

Povodom izjave predstavnika Udruženja porodica nestalih Bajrama Çerkinija, koji je rekao da Vlada nema plan rada po pitanju nestalih i da se Albin Kurti sa članovima Udruženja sastao samo zbog glasova, Hoti je na Facebooku naveo da dijeli bol sa Çerkinijem i svim ostalim članovima porodice koji su mnogo propatili tražeći svoje najmilije i naveo da su institucije posvećene rasvjetljavanju sudbine nestalh.

On je napisao i da uprkos naporima institucija, organizacija i međunarodnih partnera, Srbija nastavlja da zloupotrebljava ovo pitanje.

“I danas, 22 godine nakon rata, glavni izazov ovog procesa je nedostatak pouzdanih informacija o sudbini naših najmilijih. I danas Srbija nastavlja da krije ratne zločine na Kosovu. Okrivljavanje jedne ili druge Vlade na Kosovu je nepravedno”, napisao je Hoti.

On je naveo i da dijalog Kosova i Srbije, preko Radne grupe, nikada nije stao i da je samo tokom septembra i oktobra održano šest sastanaka Radne podgrupe, a da su dva multilateralna regionalna sastanka bila u novembru i decembru.

“Rasvjetljavanje sudbine nestalih još je talac Srbije, koja nije spremna da se prema ovom pitanju odnosi humanitarno, pružajući informacije o sudbini i gdje se nalaze većina naših najmilijih. Na četiri sastanka održana u Briselu tokom ove godine, na svakom od njih pitanje nestalih je razmatrano prioritetno. Premijer Kurti je nekoliko puta izjavio da nema i neće biti dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom bez rješavanja pitanja nestalih. Tokom ove godine obavljeno je 25 identifikacija”, naveo je Hoti.

Kako je poručio, rješavanje izazova je njihov primarni plan, a tu je ubrojao pribavljanje pouzdanih informacija, postupanje sa sumnjivim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobalja na teritoriji Kosova i Srbije, postupanje sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima pronađenim u prištinskoj mrtvačnici, pojačan pritisak na Srbiju kroz bilateralne susrete, multilateralno, u okviru Briselskog dijaloga i preko prijateljskih zemalja kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka…

Izvor: Kosovo Online