Ministarka trgovine i industrije

Ministarka trgovine i industrije Rozeta Hajdari izjavila je da Srbija ima najveći uticaj u CEFTA i da zato zahtjev Kosova da bude predstavljeno bez angažovanja Unmika u okviru ovog sporazuma nije naišao na podršku, prenosi Reporteri.

Hajdari je podsjetila da je Kosovo uputilo zahtev CEFTA u kojem je tražilo da bude predstavljeno kao država, a ne kao Unmik, ali da taj zahtjev nije jednoglasno podržan.

"Ovaj zahtjev je bio veoma izazovan za taj sastanak, jer je Srbija insistirala da se on uopšte ne razmatra na Upravnom odboru CEFTA koji je održan prije dva dana. Zahtjev nije naišao na podršku, jer je riječ o veoma velikom uticaju Srbije. Srbija ima najveći uticaj u CEFTA", rekla je Hajdari na TV 21.

Ona je navela da se Kosovo suočava sa različitim barijerama od strane Srbije i da će Vlada Kosova preduzeti mjere i da će učiniti isto. Navela je da se prevoznici robe koji iz Evrope dolaze na Kosovo i prolaze kroz Srbiju, primoravaju da izvoze unutar Srbije, a ne na Kosovo, za šta od početka imaju dokumentaciju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri