Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocjenio je da bi premijer Albin Kurti trebalo da promjeni pristup dijalogu sa Srbijom i da obavezno traži uključivanje Sjedinjenih Američkih Država, prenosi TV Klan Kosova.

"Kurti nije želeo da izađe iz ’zone komfora’ otišao je da razgovara samo sa Lajčakom i Borellom i konačno došao u sukob i sa njima“, rekao je Haradinaj u u emisiji Rubikon na TV Klan Kosova.

Naglasio je da je nekoliko puta, javno i u pisanoj formi, insistirao na uključivanju predsjednika SAD ne u dijalog, već u pitanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine i to u okviru postojećih pravno obavezujućih granica za međusobno priznanje.

Haradinaj je, kako navodi, isto tražio i od predsjednice Vjose Osmani i još uvijek očekuje odgovor od nje i Kurtija.

Haradinaj je poručio predsjednici i premijeru da "zaborave“ na Zajednicu srpskih opština i da vrše pritisak da se postigne konačan dogovor u dijalogu sa Srbijom.

Naglasio je da Kurti i njegove kolege znaju koliko je angažovan na temama koje su od interesa za Kosovo, kao i to da ne razumije zašto se Kurti plaši i izbjegava SAD.

"Ne razumijem strah i bjekstvo iz Amerike. Kad je Trump bio predsjednik, plašio ga se, danas je Biden, šta onda čekate? Ko bi bolje dobrodošao od Bidena? Uporni pristalica albanskih interesa na Balkanu. Poznaje Balkan, poznaje nas lično, na primjer poznaje mene lično. Nije malo. Ne razumijem bježanje iz Amerike. I ne razumem ćutanje Osmani“, zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova