Modernizacija

Da bi Kosovske bezbjednosne snage postale moderna vojska i funkcionisale u skladu sa doktrinama savezničkih snaga NATO, moraju se polako transformisati, smjenjujući stare oficire obrazovanim kadrovima iz redova KBS, smatra poslanik Hysni Berisha, prenosi Albanian post.

Berisha, koji je i sam bio dio nekadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa, a prije toga i OVK, ističe da bi ovo trebalo da bude misija KBS-a i ministra odbrane Armenda Mehaja.

"Kao bivši oficir KBS i bivši oficir OVK, pozivam ministra odbrane i novog komandanta KBS da počnu proces unapređenja na rukovodeće pozicije, na nivou osoblja, novih oficira KBS. Obrazovani i obučeni prema standardima NATO, u skladu sa programiranom demobilizacijom i uz čast vojnog osoblja koje je KBS nasljedio od KZK“, piše Berisha.

On naglašava da svi koji su poslije raspuštanja OVK služili u KZK, uključujući i njega, pripadaju vojnom mentalitetu proisteklom iz doktrina bivše JNA ili bivše Narodne armije Albanije.

Međutim, kako kaže, obe ove doktrine nisu kompatibilne sa doktrinama NATO, čiji dio planiraju da budu.

"Mladi kosovski oficiri su školovani u najprestižnijim vojnim akademijama u zapadnom svijetu i sada su spremni da preuzmu sve obaveze. Dakle, naša je obaveza da nova generacija Vojske Kosova bude osnažena bez ikakvih rezervi“, kaže Berisha.

Prema njegovim mišljenju “upravo bi ovo osnaživanje kroz modernizaciju transformisalo KBS i stvorilo vojsku na koju država cilja”.

"Moderna vojska naše države stvorena je sa strateškim ciljem da postane sastavni dio NATO, samim tim je i vitalni stub za bezbjednost i nezavisnost Kosova”, zaključio je Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post