Tragedija

Trostruko ubistvo u Glođanu u Dečanima i dalje ostaje misterija. Do sada nije bilo hapšenja, međutim ovaj napad je okarakterisan kao „teroristički čin“ koji je počinio „profesionalni ubica“.

Iako ovo smatraju stručnjaci za bezbjednost, ono što čini slučaj još komplikovanijim je nedostatak informacija o samoj tragediji.

U petak, 26. novembra, autobus koji je prevozio učenike upao je u zasjedu osobe koja je pucala na vozilo, kada su ubijeni vozač i dva učenika.

Avni Isljami (Avni Islami) – stručnjak za bezbjednost, rekao je za Albanian Post, da se ovaj slučaj može okarakterisati kao teško ubistvo sa tendencijom ka terorizmu.

„Ovo se smatra (terorističkim napadom) bilo gdje u svijetu, jer je osoba pucala na autobus koji je bio pun učenika“ rakao je Isljami.

Prema njegovim riječima, pošto je prošlo skoro nedjelju dana od događaja, a još uvijek nema nikakvih tragova koji bi mogli da dovedu do hapšenja počinioca, on smatra da isti iza sebe ima još ubistava.

„Kako je moguće da je u četvrtak, ubrzo nakon pucnjave u Bardošu u Prištini, uhapšen osumnjičeni za ranjavanje dvije osobe? To samo znači da je ovo djelo u Glođanu počinio profesionalni ubica koji ne ostavlja tragove za sobom“, dodao je Isljami.

Prokomentarisao je i iznos koji je ponudila Vlada Kosova (20.000 eura), kao nagradu za onoga ko bude dao bilo kakvu informaciju koja vodi do počinioca.

„To pokazuje da je Polciija Kosova daleko od toga da uhapsi tu osobu“.

U međuvremenu, on je u dilemi da je počinioc možda napustio zemlju i da se može naći van (Kosova).

„S obzirom na to da događaj nije daleko od prelaza, mislim da kosovski bezbjedonosni organi treba da razviju najviši nivo saradnje sa policijom Albanije i Crne Gore, jer sumnjam da onaj ko je počinio ovaj sablasni čin nije na teritoriji Kosova“.

S druge strane Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj), bivši direktor Policije Kosova, rekao je za AP da je najveći problem u ovom slučaju nedostatak činjenica i svjedoka.

„Istražitelji slučaja do sada nisu imali nikakav opis, nikakve informacije o mogućem počiniocu i to je glavni problem“.

Kako ističe Ćaljaj, pošto je ovaj slučaj „komplikovan“ zbog same lokacije na kojoj se dogodio i načina na koji je izvršen, istražni organi ne bi trebalo da žure.

„To je veoma osjetljiv slučaj, ali mislim da Policija Kosova treba da radi mirno i polako, da pravilno sprovede istrage kako bi se počinilac što prije pronašao i priveo pravdi.

„Pitanje istrage ne ide brzo, jer se moraju uzeti u obzir sve činjenice, svi dokazi, da bi se konačno dokumentovali“, rekao je on.

U međuvremenu za Nuredina Ibišija (Nuredin Ibishin) – stručnjaka za bezbjednosna pitanja, ovaj ozbiljan zločin sa ovakvim posljedicama uskoro će „dobiti epilog“.

I za njega najproblematičniji dio slučaja je nedostatak svjedoka.

„U ovom slučaju smo vidjeli da je pomoć tražena od građana, što je više nego razumljivo, jer to možemo nazvati vanrednim slučajem. Problem je u tome što svjedocima može čak da prijeti izvršilac, a to je ono što može opteretiti svjedoka više nego okrivljenog, jer će on imati advokata i odbranu, a svjedok u ovakvim slučajevima može biti u neprijatnim situacijama“.

Prema Ibišiju „u nekim slučajevima svjedoci bježe od odgovornosti čak i kada su očevici zbog prijetnji koje dolaze od počinioca zločina“.

Izvor: Albanian Post/Kossev