Oslobođenje od Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti, koji je na poziv austrijskog instituta "Karl Rener" u Beču govorio o ideji ujedinjenja sa Albanijom, mogućem priznanju Kosova od Španije, Vašingtonskom sporazumu i novoj administraciji u SAD, rekao je da Deklaracija o nezavisnosti Kosova" nije zamišljena kao "nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije", prenosi Gazeta express.

Kurti, istakao da mu nije cilj i zamisao da ujedinjenje Albanije i Kosova "izazove rat ili da izazove nedemokratske sukobe bilo koje vrste".

"Po ovom pitanju, želim da istaknem činjenicu da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nikada nije bila zamišljena kao nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Dakle, svi Albanci koji bi htjeli ovu uniju, oni nisu protiv bilo koga i nije nam namjera da nas učinimo većim, već da doprinesemo boljitku i slobodi, odnosno kao izraz slobode, a ne kao izraz agresije. Kao premijer, u ovom mandatu dobio sam ’kartu’ za rad i pravdu i to su moji prvi i najvažniji prioriteti", rekao je Kurti.

Kada je riječ u mogućem potezu Španije u vezi sa otvaranjem Kancelarije za trgovinu i kulturu u Prištini, Kurti je ocjenio da je to korak u pravom smjeru.

"Vjerujem da Španija treba da ide u pravcu Slovačke i Grčke, koje priznaju pasoš Kosova, a sa naprednjačkom vladom, optimista sam da su ovi znaci koje vidimo iz Španije u pravom smjeru i da uskoro možemo očekivati neke pozitivne pomake", rekao je Kurti.

On se dalje osvrnuo na Vašingtonski sporazum za koji je rekao da ima pozitivne elemente kao što je priznanje od strane Izraela.

"Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, ima mnogo elemenata u tom sporazumu, ne kažem da nijedan nije dobar, na primjer uzajamno priznanje sa Izraelom je pozitivno, ali opet moram da kažem da su bilateralne obaveze Kosova i Srbije od 4. septembra prošle godine bile više taktički potez Trumpove administracije prije tamošnje izbore. U tim tačkama sporazuma vidim napor za brzo rješenje koje bi pomoglo međunarodnom imidžu bivšeg predsjednika i lokalnoj politici, umesto da pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju", smatra on.

Kurti je izrazio optimizam u pogledu novog američkog predsjednika i dodao da misli da je situacija sada drugačija na bolje.

"Naravno, predsjednik Biden je vjerovatno lider za naprednjake u svijetu, ako pogledate njegov program on je socijaldemokrata i mislim da je to ono što treba nam npr. za klimatske promjene, prava radnika, prava žena, tako da sam sada mnogo optimističniji jer prvo znamo ko je predsjednik Biden, a drugo za njegov program", rekao je premijer Kurti.

Takođe je pomenuo ideju o razmjeni teritorija, za koju je rekao da je definitivno propala, ali ne znači da je mrtav.

"Odbio sam ideju o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, jer je to značilo nove sukobe i krvoproliće. Cilj je bio podjela Kosova a ne razmjena. Mislim da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude transformativan za živote ljudi. Vjerujem da Republika Kosovo mora da se brani kao država i narod Kosova neće prihvatiti ideju o razmjeni teritorija. Ne kažem da je ideja o razmjeni teritorija i podjeli Kosova mrtva, ali ideja koja je postala kao projekat definitivno je propala", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express