Ministarka ekonomije

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli naglasila je danas da se na Kosovu, ali i u Evropi i svijetu, dešava energetska kriza i da je zato veoma važno da građani shvate da moraju da štede električnu energiju, prenosi Koha.

Rizvanolli je istakla da su uvozne cijene struje povećane pet puta u odnosu na prošlu godinu.

„To je vanredno stanje u kom svi građani treba da štede energiju koliko mogu. Građani treba da shvate da ako ne štede struju i ako više energije trošimo, onda moramo i više da uvozimo, što može dovesti do povećanje cijena u aprilu“, rekla je Rizvanolli.

U okviru projekta „Multilateralna saradnja za akciju transformacije životne sredine“, Balkanska zelena fondacija organizovala je diskusiju na temu „Dekarbonizacija sektora grijanja na Kosovu“, a ministarka Rizvanolli je istakla da je pitanje grijanja prioritet Vlade Kosova.

"Oko 30-40 odsto energije ide za grijanje na Kosovu. Rješavanje pitanja grijanja je veoma važno za našu vladu. Planirane su investicije u 'Termokosu' i proširenje mreže. Otvorili smo toplanu u Đakovici. Očekuje se da bude finansijski stabilna“, zaključila je Rizvanolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore