U Prizrenu i Kosovu Polju

Ponovo se potvrđuje da je lažni novac u opticaju na Kosovu. Tako je banka u Kosovu Polju sinoć nešto prije 21 časa prijavila da je primila lažnu novčanicu od 500 eura, odnosno da sumnjaju da se radi o falsifikovanom novcu. Ista je i poslata na ispitivanje.

Skoro identičan slučaj dogodio se i u banci u Prizrenu. Sumnja se da je lažna novčanica, opet od 500 eura, uplaćena banci još 16. novembra, a banka je slučaj otkrila, odnosno prijavila juče. I ovaj se slučaj istražuje.

Cirkulacija lažnog novca na Kosovu je gotovo svakodnevna pojava, što se bilježi i u policijskim izvještajima.

Kako je nedavno javila RSE, pozivajući se na podatke Agencije za forenziku Kosova, preko 40 hiljada eura je vrijednost falsifikovanog novca koji je pušten u opticaj na kosovskom tržištu 2020.

Prema podacima Centralne banke Kosova, tokom ove godine, do ljeta, identifikovano je više od 943 novčanice i 2.671 falsifikovanog kovanog novca, navodi se u izveštaju Agencije za forenziku Kosova.

Za razliku od prethodnih godina kada je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 50 i 100 eura, 2020. je najviše falsifikovanih novčanica bilo u apoenima od 5 eura, dok je kod kovanog novca – 2020. i 2019, najviše falsifikovana moneta bila ona u apoenu od 2 eura. Za 2021. CBK još nije dobila podatke od Agencije za forenziku Kosova, navela je RSE.