Banke u profitiu

U prvih 11 mjeseci ove godine oko 200.000 građana obratilo se za kredite, a njih 13.000 se i zadužilo u nekoj od komercijalnih banaka. Prema podacima Centralne banke Kosova ukupan iznos kredita u bankarskom sektoru do oktobra ove godine je 4,8 milijardi eura, prenosi Kosovo pres.

U ovom periodu za 0, 2 posto je povećana prosječna kamatna stopa koja je lane iznosila 6,2 odsto.

Građani Kosova kažu da su kamate povećane i da nisu povoljne, ali da su zbog životnog standarda prinuđeni da se zadužuju.

Centralna banka Kosova (CBK) kaže da je ukupan broj primalaca kredita do novembra 118.102, što je za oko 13.000 više nego prošle godine.

U pisanom odgovoru za Kosovo pres iz Centralne bake ističe da je ukupan iznos kredita u bankarskom sektoru do oktobra ove godine 4,8 milijardi evra.

Dodaju da je prosečna kamatna stopa za nove kredite u oktobru 2023. godine procenjena na 6,4 odsto, što je u istom periodu prošle godine procenjeno na 6,2 odsto.

Takođe, Udruženje banaka Kosova ističe da je vrijednost novih kredita prijavljenih do septembra 2023. povećana za više od milijardu eura, u odnosu na isti period prošle godine.

Dodaju da je ova vrijednost veća za 8,91 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Osnivač Istraživačkog instituta za ekonomiju i finansije, Fehmi Mehmeti, rekao je da rast kredita i dalje visok, posebno nakon pandemije.

Mehmeti povećanje ocjenjuje kao dobrim, jer prema njegovim riječima utiče na ekonomski razvoj Kosova.

Pored toga, bivši guverner CBK-a je rekao da je pandemija uticala i na povećanje inflacije. On je naglasio da je nakon odluke Evropske centralne banke da četiri puta zaredom poveća kamatnu stopu na isti način postupio i američki sistem federalnih rezervi, za koji je, prema njegovim riječima, poznato da će to uticati na povećanje inflacije u cijele Evrope, dakle i na Kosovu.

Mehmeti je dodao da očekuje smanjenje inflacije.

Pored povećanja kredita, depoziti su dostigli i vrijednost od pet milijardi i 875,9 miliona eura.

Komercijalne banke na Kosovu uspjele su da obezbjede visok profit u periodu januar-oktobar 2023.

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke Kosova (CBK), za deset mjeseci ove godine od bankarskih kredita i drugih usluga, komercijalne banke su imale neto profit od 141 milion eura ili oko 20 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: Kosovo online/Kosova press