Predsjednik Pedagoškog zavoda

Predsjednik Pedagoškog zavoda Kosova Nezir Çoçaj kaže da su mnoge zemlje u okruženju i u Evropi smanjile sadržaj nastavnih planova za 30 odsto, prenosi Kosovo press.

Çoçaj je drugog dana naučne konferencije na kojoj su predstavljena međunarodna iskustva o pohađanju nastave za vrijeme zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, rekao da je zavod pokušao da izmeri koliko je nastavnog programa realizovano i koliko je važno nadoknaditi ono što je propušteno.

Naveo je da izostanak realizacije cijelog plana i programa koji je predviđen tokom školske godine utiče i na nivo sticanja znanja učenika.

Istraživač Haxhire Zulfiu je predstavila studiju o profesionalnom razvoju nastavnika u školi čija je svrha da analizira i ponudi pregled školske prakse u sprovođenju unapređenja procesa profesionalnog razvoja nastavnika od prvog do devetog razreda u 14 škola na Kosovu.

"Samo dvije škole su sprovele internu evaluaciju školskog učinka u 2020/2021. od 14 škola", rekla je Zulfiu.

Navela je da u prethodne dvije godine sedam škola sprovelo internu evaluaciju, a da se ni u jednom izvještaju ne navodi kao prioritet stručan razvoj nastavnika i da takav plan nije postojao.

Prvog dana konferecije saopšteno je da su studenti tokom onlajn učenja suočeni sa nedostatkom tehnologije, interneta, ali i iskustva, kao i da nastava u vrijeme pandemije nije bila efikasna i da je to dovelo do velikog gubitka časova.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press