Predsjednik sindikata

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj rekao je da nije protiv ocjenjivanja rada nastavnika, ali da nikada neće prihvatiti da se taj proces sprovodi putem testiranja, prenosi Ekonomija onlajn.

Jasharaj kaže da taj sindikat već godinama traži od resornog ministarstva i vlade da ojačaju sektor profesionalnih inspektora i da pomno obavljaju procjenu rada nastavnika.

"Mi nismo za to da se ne vrše procjene, već da ocjenjivanje bude drugačije, ne testiranjem, već profesionalnom provjerom koju bi obavljali inspektori", naveo je Jasharaj.

Predstavnik Instituta "Ed Gard" i stručnjak za obrazovna pitanja Rinor Qehaja je rekao da se ignoriše  ocjenjivanje rada nastavnika i da je zato potrebno hitno izmjeniti postojeće zakonodavstvo.

"Ocjenjivanje rada je zakonska obaveza i to što se ono godinama zaobilazi rezultiralo je izuzetno velikom zajednicom nastavnika, koja se manje zalaže i obeshrabruje mnoge nastavnike volontere", rekao je Qehaja.

Nastavnik u jednoj osnovnoj školi Fidan Hasani smatra da treba nastaviti sadašnji proces ocjenjivanja, u koji su uključeni rukovodstvo škole i Inspektorat za obrazovanje.

Naveo je da se zajednica nastavnika ne protivi evaluaciji njihovog rada, ali je naglasio da treba postići konsenzus o izboru metode.

"Niko se ne protivi evaluaciji nastavnika, ali mora se naći kompromis, mora postojati konsenzus u izboru metoda ocjenjivanja nastavnika. Ono što lično podržavam je ocjenjivanje nastavnika na osnovu rezultata koje postižu učenici”, rekao je Hasani.

Kaže da trenutno ocjenjivanje rada nastavnika podrazumjeva ocjenu uprave škole, prosvetnog inspektora i samoevaluaciju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online