Predizborna kampanja od 8. do 12. novembra

Drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike na Kosovu održaće se 14. novembra ove godine. Biračka mjesta biće otvorena u 21 opštini. CIK je izdao uputstvo za glasanje.

"Pravo glasa imaju svi birači u opštinama u kojima se održava drugi krug izbora. Na glasačkom listiću su dva kandidata, Vi treba da glasate samo za jednog kandidata. Nakon što dobijete glasački listić uvjerite se da je glasački listić pečatiran“, poručili su iz CIK-a.

Građanima ujedno nalažu da, s ciljem zaštite tajnosti glasanja, presaviju glasački listić prije nego što napuste kabinu, a zatim da ga ubace u glasačku kutiju.

Naznačili su da će biračka mjesta i birački centri biti isti kao i što su bili 17. oktobra. Sva biračka mjesta će se otvoriti u 7:00 časova, a zatvaraju se u 19:00 časova, poručuju.

Iz CIK-a su ujedno podsjetili da su jedini validni dokumenti za glasanje – lična karta, pasoš, vozačka dozvola i putna isprava.

Glasanje putem pošte za drugi krug izbora počelo je još 29. oktobra i završava se 12. novembra. CIK je prethodno saopštio da će se predizborna kampanja odvijati u periodu od 8. do 12. novembra.

Među opštinama koje idu u drugi krug je samo jedna sa većinski srpskim stanovništvom – Klokot, a koja je ujedno jedina opština sa srpskom većinom u kojoj Srpska lista nije uspela da u prvom krugu obezbedi više od 50 odsto podrške birača.

Opštine koje idu u drugi krug glasanja su: Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Klokot, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Priština, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik i Mamuša.

Podsetimo, CIK je krajem meseca oktobra objavio rezultate izbora za gradonačelnike za prvi krug, za sve opštine, dok je juče ujedno objavio rezultate glasanja za skupštine opština.