Najpristupačnije

Zagrijevanje domova je ove godine započelo nešto ranije od uobičajenog početka grejne sezone. Međutim, građane zabrinjava cijena ogrijeva, od kog su, prema njihovom mišljenju, trenutno najpristupačnija drva.

Gradska toplana u Prištini je grejnu sezonu započela četiri dana ranije. Na Termokos su povezani centar grada i naselja Dardanija, Ulpijana i Sunčani brijeg, a od prošle godine i Kalabria.

“Radimo na proširenju naših usluga i za jedan dio naselja Matičane. Nastojimo da usluge proširimo i na ostale dijelove Prištine. U saradnji sa Njemačkom bankom za razvoj  radimo na narednim projektima. Kao što je grijanje solarnom energijom. Usluge grijanja su stabilne i koristi ih oko 15.000 domaćinstava. Prema našim istraživanjima, naše grijanje je najjeftinije na tržištu… Domaćinstva plaćaju 0,78€ za metar kvadratni, a firme  0,87€ po metru kvadratnom, plus porez… imali smo i pad cijene jer je i cijena termalne energije opala. Mi plaćamo za paru koja dolazi iz termocentrale, ali i potrošnja vode nas košta”, napominje portparol Termokosa Afrdita Uka Fejzullahu.

Mali broj građana se odlučuje za grijanje na struju, jer su izdaci veliki. Iz KEDS-a pozivaju građane na racionalnu potrošnju, jer bi u suprotnom u narednih šest mjeseci uslijedilo poskupljenje. Građani sa kojima je ekipa RTK2 razgovarala smatraju da je najjeftinije grijanje na drva.

"Trenutno najisplativije je grijanje na drva, struja je otišla, sve je poskupjelo u neku ruku je i drvo, ali i ono je skupo, tako da ispod 40 eura drvo ne možete da nađete, za mene ja najjeftinije drvo, pelet je poskupeo. Ugalj ne koristim zbog zagađenja“.

„Drva, kakva struja, kakav gas, struja skupa. Ipak su drva bolja nego struja“.

„Ništa 40 eura drva, 100 kamion uglja, a ja imam oko 22.000 dinara penziju (oko 200 eura)“.

„Bukva je oko 40 eura, a mislim da je za one malo pametnije koji su ranije razmišljali kupovali su i za 35, treba slušati one malo starije“.

„Sa ljubavlju... Posebno ljubavlju! Kada ima ljubavi onda se sami grijemo!"

"Ali inače čekamo Godoa! Da nam dođe grijanje od nase čuvene fabrike koja je usporena! Naš će grad jednom za svagda riješiti problem grijanja”.

“Možda drvima! Ne znam! Mi se grijemo naftom!"

 Potražnja za peletom i dalje raste.

“Interesovanje za peletom se  nastavlja. Cijena je 219 eura za tonu. Ljeti je bilo jeftinije krajem mjeseca dolazile su nove cijene, svake nedjelje je bilo poskupjenja”, rekao je Endrit Haxhia.

Građani Kosova drva uglavnom obezbjeđuju od juna do septembra, napominju vlasnici stovarišta u Ajvaliji, a cijena je nepromenjena.

“Trenutna cijena kod nas je 40 eura za bukvu i 45 eura za hrast, ali trenutno je kriza. Kod nas je cijena ista, ali nema dovoljno drva, ne uspjevamo da snabdjemo tržište drvima pa je trgovina opala”, kaže Ahmet Berisha.

Za tonu uglja sada je potrebno 60 eura. Građani se ipak nerado odlučuju za ovu vrstu ogrijeva.