Problemi

Niske temperature i neispravnost grejanja u Palati pravde na Kosovu doveli su do odlaganja nekoliko sudskih procesa prošle nedjelje, a ista situacija bi mogla da se ponovi i u budućnosti s obzirom na to da sudski objekat ima poteškoća sa funkcionisanjem toplotnih sistema, prenosi Gazeta Express.

Prije nekoliko dana, ročište u slučaju "53 miliona", u koji je umješan bivši ministar Pal Lekaj, odloženo upravo zbog hladnoće u sali Osnovnog suda u Prištini.

Advokat uključen u ovaj slučaj, Musa Damati, rekao je da je skandal da u objektu u kome građani očekuju da se sprovede pravda nema grejanja.

Iz Udruženja sindikata Uprave Osnovnog suda u Prištini kažu da nedostatak grejanja u Palati pravde stvara probleme u nesmetanom odvijanju posla.

Šef tog sindikalnog Naim Rustemi kaže da su zbog hladnoće prinuđeni da sami obezbjeđuju grejanje.

Ističe da posebno imaju problema u ranim jutarnjim satima.

"Zaista imamo problem sa radom, u kancelarijama se nekako snalazimo jer imamo malo alternativno grejanje za svaku od njih, ali šta je sa sudnicama. Mnogo stranaka u postupku dolaze u ranim jutarnjim satima i na takav minus zaista je veliki problem održati sesije. Međutim, ulažemo kontinuirane napore da posao obavimo kako treba, iako je, iskreno, nekoliko sjednica ovih dana već odloženo zbog loših uslova rada", kaže Rustemi.

Rustemi je naglasio da je Udruženje podnosilo zahtjeve kako bi se ova situacija popravila.

Dodaje da se iz odgovora koji su dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da će u naredna dva mjeseca biti rješeno pitanje grejanja u zgradi.

Upozorio je da je bilo riječi o protestima i štrajkovima, te da nije isključeno da će Udruženje pokrenuti takve sindikalne akcije ukoliko se problem sa grejanjem ne riješi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express