SKANDAL

Neobičnu odluku donela je prije dva mjeseca sudija Osnovnog suda u Peći Florije Zartriqi. Ona je osudila osobu optuženu za silovanje 15-godišnje djevojčice na samo 8 mjeseci i 8 dana zatvora, iako je prema Zakonu predviđena kazna u takvim slučajevima od 5 do 20 godina zatvora.

Pored kazne, ova odluka je neuobičajena i po tome što sudija Zatriqi nije našao nijednu otežavajuću okolnost protiv optuženog, dok je u njegovu korist našao 10 olakšavajućih okolnosti, uključujući i okolnost da žrtva tokom silovanje nije pretrpjela povrede, piše portal Kallxo.com.

Događaj za koji je ova kazna izrečena, prema optužnici, dogodio se u januaru 2012. godine.

U optužnici je opisano da je 15-godišnja maloljetnica u to vrijeme izlazila iz bolnice kada joj je zaprećeno nožem, a zatim je odvedena od strane optuženog K. P. zajedno sa još jednim maloljetnim licem, koji su kasnije otišli u jednu praznu kuću.

Prema tužilaštvu, nakon što je žrtva dovedena u tu kuću, maloljetnik je pozvao još drugog maloljetnika i tamo su njih trojica preko noći silovala 15-godišnjakinju.

Maloljetnica je u jutarnjim satima uspjela pobjeći iz te kuće i odmah je slučaj prijavila policiji.

Za ove radnje na ročištu 12. jula ove godine okrivljeni P.K. se izjasnio krivim.

Sudija je na kraju odluke nisku kaznu izrečenu osumnjičenom P. K. opravdala na osnovu olakšavajućih okolnosti da se korektno poneo, izrazio žaljenje, priznao krivicu, prilikom izvršenja djela žrtva nije zadobila povrede, nije ranije osuđivan, protiv njega nema drugih postupaka, imao je 21 godinu, bio je nezreo, ima djecu i prošlo je skoro 10 godina od izvršenja krivičnog djela.

Štaviše, ovaj slučaj dodatno otežava činjenica da već osuđeni P.K. neće biti poslat u zatvor ni jedan dan, jer je optuženi ovo vrijeme već proveo u pritvoru.