Lokalni izbori 2021

Na lokalnim izborima na Kosovu održanim u nedjelju (17. oktobra) građani su u prvom krugu glasanja izabrali nove gradonačelnike u 17 opština, dok se u 21 opštini ide u drugi krug.

Na web stranici CIK-a su objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobjedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski svavez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Elez Han (Demokratska partija Kosova), Gračanice (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Sjeverna Mitrovica (Srpska lista), Skenderaj (Demokratska partija Kosova)

U drugi krug bi trebalo da se ide u opštinama Priština, Đakovica, Orahovac, Gnjilane, Dragaš, Klina, Kamenica, Podujevo, Prizren, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša, Glogovac, Klokot, Istok, Štimlje, Obilić, Kosovo Polje i Kačanik.

Sve partije zadovoljne rezultatom

Dok je Centralna izborna komisija Kosova brojala glasove sa lokalnih izbora neki izborni štabovi političkih partija su se već oglasili.

Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Albin Kurti, je saopštilo da će biti na čelu najvažnijih opština, te da će se u nekim ići i u drugi krug izbora.

Fitore Pacolli iz Samoopredjeljenja je rekla da će konačni rezultati pokazati da je Samoopredjeljenje udvostručilo broj glasova u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine.

Demokratska partija Kosova saopštila je da su “veoma pozitivni” prvi preliminarni rezultati, dodajući da očekuju da iste potvrdi CIK.

Potpredsjednica ove partije Vlora Çitaku se na konferenciji za novinare u Prištini zahvalila građanima na "demokratskoj i političkoj kulturi”, koji su na civilizovani način izabrali nova lokalna rukovodstva.

Predsjednik izbornog štaba Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi je ocenio da su prvi preliminarni rezultati dobri, te da je ostvaren dobar rezultat.

"Demokratski savez Kosova ide u drugi krug opštini Priština i Podujevo”, rekao je on.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je ocenio da je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat do sada.

"Prema našim informacijama, pobedili smo u šest opština: Đakovici, Suvoj Reci, Orahovcu, Klini, Dečanima i Juniku. Takođe idemo u drugi krug u najmanje jednoj opštini, to je Istok", rekao je Haradinaj.