Na zahtjev STK-a

Na zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova, Osnovni sud u Prištini je odredio pritvor od 30 dana uhapšenima zbog terorizma, prenosi Gazeta express.

U zahtjevu koje je tužilaštvo podnelo sudu se navodi da su osumnjičeni, počinili krivično djelo "priprema terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova" u vezi sa krivičnim djelom "izvršenje terorističkog akta", prenosi Zakletva pravde.

M.B. je osumnjičen da je počinio krivična djela „priprema terorističkih akata ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“ u vezi sa krivičnim djelom „izvršenje terorističkog akta“ i „neovlašćeno držanje, kontrola ili posjedovanje oružja”.

Sh.K. se sumnjiči da je počinio krivično djelo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, posredovanje i neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva".

U zahtjevu tužilaštva se navodi da postoji bojazan od bjekstva okrivljenih od krivične odgovornosti, ukoliko im se omogući da se brane sa slobode.

Dodaje se da postoji rizik da će okrivljeni uništiti, prikriti, prepraviti ili falsifikovati dokaze o krivičnim djelima, ometati tok istrage ili uticati jedni na druge jer su A.Gj., E.S., N.S. i M.B. počinili krivično djelo u saizvršilaštvu i da su njihove radnje uzročno povezane sa radnjama okrivljenog Sh.K.

Tužilaštvo takođe tvrdi da postoji opasnost od ponavljanja krivičnih djela, uzimajući u obzir njihovu težinu, okolnosti u kojima su djelovali, lične karakteristike okrivljenih, a posebno društvenu opasnost, jer isti mogu dovršiti krivična djela za koja je prethodno izvršena priprema.

Odbrana je pokušala da odbaci tvrdnje tužilaštva, ali je sud doneo odluku da osumnjičeni ostanu u pritvoru koji je produžen na 30 dana.

Specijalno tužilaštvo Kosova i Policija Kosova su 11. oktobra, objavili zaplenu značajne količine oružja, eksploziva i gotovine.

Za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posjedovanje oružja", krivični zakon Kosova navodi da se svako ko posjeduje, kontroliše ili posjeduje oružje kršeći važeći zakon koji se odnosi na takvo oružje, kažnjava novčanom kaznom do 7.500 eura ili zatvorom do pet godina.

Petorica optuženih za terorizam uhapšeni su 10. oktobra.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express