Ne postoji alternativa

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli pojasnila je, povodom optužbi i kritika opozicije da vlast ne vodi računa o strateškim partnerima kada je riječ o projektu američkog gasovoda, da sredstva koja dodjeljuje Kancelarija "Millennium Challenge Corporation" (MCC) nisu namjenjena za izgradnji infraksture za gasovod, prenosi Ekonomija onlajn.

"Sredstva korporacije MCC u iznosu do 200 miliona dolara namjenjena su energetskom sektoru, i u studiji iz 2016. koju su sprovele Korporacija i Vlada Kosova navodi se da energija predstavlja problem i izazov za razvoj privatnog sektora u zemlji", rekla je Rizvanolli.

Istakla je da je Vlada odlučila da ne nastavlja sa projektom onako kako je zamišljen, već da sredstva MCC uloži u druge energetske projekte, koji su neophodni.

Rizvanolli je dodala da bi gasovod trebalo da se izgradi kreditima od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i da postoje mogućnosti za realizaciju gasovoda, ali da to zavisi od ekonomske analize isplativosti projekta.

Govoreći o optužbama i kritikama opozicije da odbijanje projekta koji finansira američka administracija otvara put za dovođenje ruskog gasa na Kosovo, Rizvanolli je rekla da je iznenađena i da ne razumije odakle je došla ta ideja.

"Takav alternativni projekat, koji približava Kosovo Rusiji ili nekoj drugoj zemlji, ne postoji. Tako nešto sam jedino čula, prije izjave Ramusha Haradinaja, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Postoji li razlog da ovu izjavu učinimo djelom našeg javnog diskursa? Ovo je pitanje koje ne zaslužuje odgovor", rekla je Rizvanolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online/info-ks.net