Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca smatra da se reciprocitet Kosova prema Srbiji mora upotpuniti u svakoj oblasti, prenosi Reporteri.

Konjufca je govoreći o situaciji na sjeveru Kosova nakon uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice istakao da je to bila vrlo neophodna akcija, koja je imala samo jednu svrhu, a to je da automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo i oni sa kosovskim koji idu u Srbiju imaju isti tretman.

„Ovo je važan dio državnog suvereniteta, gdje namećete recipročne mjere kao što to čini druga država. Uzajamnost mora biti upotpunjena u svakoj dimenziji, čak i u komercijalnoj, u načinu na koji roba dolazi, i u svakom drugom aspektu", rekao je Konjufca na KTV.

Prema njegovim riječima, prijetnje koje dolaze iz Srbije ne bi trebalo da odbiju kosovske institucije u namjeri za uspostavljanje potpunog reciprociteta.

„Tek kada Srbija vidi da smo odlučni da definitivno želimo da sprovedemo tu mjeru, ona shvata da strah i zastrašivanje nemaju efekta. Kada promjenite plan čim vidite avione Srbije i povlačite se, to je greška. Moramo se prvo složiti u okviru onoga na šta imamo pravo. Ako smo država i republika i nemamo tačku dileme i sumnje, svi lideri i svi ljudi moraju delovati i podržati potpuni reciprocitet sa Srbijom", zaključio je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri