Nekoliko desetina ljudi, bez maski i bez držanja propisane udaljenosti, viđeno je na nekoliko skupova u sklopu političkih kampanja za lokalne izbore, prenosi RTK2.

Predizborna kampanja političkih partija za opštinske izbore 17. oktobra na Kosovu, počela je 16. septembra.

Od početka kampanje, na nekim fotogrfijama objavljenim na društvenim mrežama, vide se kandidati političkih partija za gradonačelnike različitih opština, koji ne poštuju mjere protiv kovid-19.

Na svom Facebook nalogu, kandidat Demokratske partije Kosova za gradonačelnika Skenderaja, Fadil Nura viđen je sa čelnicima ove stranke okupljenim na sastanku, gdje se ne poštuju mere zaštite.

Ovaj sastanak je održan u selu Rezala u Skenderaju 12. septembra, pet dana prije zvaničnog početka kampanje.

Uprava opštinskog inspektorata u opštini Skenderaj izjavila je za Radio Slobodna Evropa da nije u njihovoj nadležnosti da nadzire sprovođenje mjera protiv pandemije.

Za to je nadležna agencija za hranu i veterinu (FVA).

Ali čak ni ova institucija nije izrekla nikakve kazne političkim strankama, sve do 22. septembra.

“Mi, kao nadzorni organ za sprovođenje antikovid mjera, službenom kontrolom nismo naišli na bilo kakav skup, u vezi izborne kampanje, ali kada god inspektori naiđu na radnje kojima se krše antikovid mjere, izriču se novčane kazne“, kaže portparol Agencije za hranu i veterinu, Lamir Thaçi za Radio Slobodna Evropa.

Kazne su od 35 do 2.000 eura


Važeće vladine mjere zabranjuju okupljanje više od 20 ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator je dužan da obezbjedi fizičku distancu od 1,5 metara.

Kršenje antikovid mjera kažnjivo je prema zakonu. Zakon predviđa kazne u iznosu od 35 do 2.000 eura.

Bez maski i propisane udaljenosti, kandidat za gradonačelnika Prištine iz Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, viđen je na skupovima.

Ali čak i u opštini Priština, direktor inspektorata, Adonis Tahiri, kaže da nisu izrečene nikakve kazne.

"Do sada nismo naišli ni na jedan slučaj okupljanja građana, niti najavu političkih čelnika da će održati bilo kakav skup, ali ako ih bude, izreći ćemo iste kazne kao i u prethodnoj kampanji", Kaže Tahiri.

U kampanji za posljednje opštinske izbore, održanoj 14. februara, opština Priština izrekla je 21 kaznu političkim strankama koje su prekršile antikovid mjere.

Cakolli: Političke stranke su sada opreznije sa svojim objavama na društvenim mrežama


Eugen Cakolli stručnjak za izborna zbivanja na Kosovu, kaže da političke stranke nerado organizuju velike skupove, za razliku od ranije, znajući da mogu biti kažnjeni.

Što se tiče razloga zašto nije bilo kazne, Cakoli kaže da su politički kandidati bili oprezni u objavama koje su postavljali na društvenim mrežama.

U objavama koje kače političke stranke, ili kandidati za gradonačelnike, primjećuje se tačan broj osoba koji je dozvoljen na skupovima.

Radio Slobodna Evropa je upitao policiju da li je do sada sprečila bilo kakav stranački skup, gdje mjere nisu poštovane?

Oni su odgovorili da će kazniti sve one koji budu pravili bilo kakve skupove, ne pridržavajući se antikovid mjera, ne praveći razliku ko je ko.

Od 30. avgusta do 21. septembra 2021. godine, policija je je objavila da je izrekla oko 50.000 prijava za lakše prekršaje, a oko 19.000 kazni izrečeno je za kršenje antikovid mjera.

Izvor: RTK2/Ekonomia