Specijalni sud

Suđenje bivšim čelnicima Organizacije ratnih veterana OVK Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu moglo bi da se održi 7. oktobra, prenosi Reporteri.

Na zvaničnoj veb stranici ovog suda objavljeno je da je sudsko vijeće izdalo početna uputstva u vezi sa izvođenjem dokaza i vođenjem postupka u ovom predmetu.

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj optuženi su za krivična djela protiv sprovođenja pravde, i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svjedoka, za osvetu i za kršenje tajnosti postupka, prenosi "Zakletva pravde".

„Optužbe iznete u potvrđenoj optužnici zasnovane su na osnovanoj sumnji da su najmanje između 7. i 25. septembra 2020. godine, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o specijalizovanim vijećima, uključujući identifikacione podatke nekih (potencijalnih) svjedoka, na tri konferencije za štampu i drugim radiodifuznim aktivnostima, kao i putem daljeg širenja izjava na društvenim mrežama“, navodi se u obavještenju Specijalizovanih vijeća Kosova.

Gucati i Haradinaj optuženi su da su iznosili pogrdne komentare protiv potencijalnih svjedoka i više puta izrazili namjeru da potkopaju rad Specijalizovanih vijeća Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri