Odsustvo poslanika

Predsjedništvo Skupštine zakazalo je za 20. septembar prvu sjednicu jesenjeg zasjedanja, a Agnesa Haxhiu iz Kosovskog demokratskog insituta kaže da će kratak period jesenjeg zasjedanja i održavanje lokalnih izbora odložiti usvajanje mnogih nacrta zakona, prenosi Ekonomija onlajn.

Navela je da od proljećnog zasjedanja u proceduri ostalo 24 nacrta zakona, ali da se očekuju i drugi nacrti zakona, s obzirom na to da je vlada za ovu godinu predvidjela 193 nacrta zakona.

"To je prilično veliki broj u poređenju sa vremenskim periodom koji je ostao do kraja rada Skupštine za ovu godinu", rekla je Haxhiu.

Zato smatra da bi Skupština trebalo da postavi neke prioritete i planove do kraja godine koji su realniji.

Haxhiu je navela da je problem što se neki nacrti zakona odlažu godinama i naglasila da će još jedan izazov za Skupštinu biti lokalni izbori 17. oktobra, a da bi tenzije koje se mogu stvoriti na izborima mogle preneti u Skupštinu.

Smatra da će saradnja vlasti i opozicije  još više izbledeti održavanjem lokalnih izbora i da može biti pogoršana, a da će biti problema sa obezbjeđivanjem dvotrećinske većine za potvrđivanje međunarodnih sporazuma u parlamentu.

Erblin Hoxha iz Pokreta "Govori" kaže da bi odsustvo poslanika iz parlamenta u vrijeme predizborne kampanje trebalo novčano sankcionisati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online