Putnici avio-prevozom...

Prema najnovijoj odluci Vlade Kosova, slučajevi hitne prirode isključeni su iz mjere za suzbijanje pandemije o ograničenju kretanja koja je na snazi od 22 do 5 časova ujutru, prenosi Kosovo Press.

U hitne slučajeve spadaju traženje ljekarske pomoći, kupovina lijekova, pružanje njege ili medicinske pomoći, izbjegavanja rizika od povreda, kretanje zdravstvenog osoblja i osoblja obezbjeđenja, radnici koji izvode javne radove ili usluge, osoblje u noćnim smjenama ekonomskih operatera koji osiguravaju funkcionisanje lanca snabdjevanja (uključujući transport robe i usluga), ali pod uslovom da im je izdata posebna dozvola iz sistema Elektronske razmjene podataka(EDI) Poreske uprave Kosova.

Iz ove mjere isključena su lica koja dostave dokaze da putuju avio-prevozom u vrijeme policijskog časa, osobe koje posjeduju posebnu privremenu dozvola Centra za hitne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih neophodnih poslova u vrijeme policijskog časa.

Poslodavci su dužni da obezbjede da zaposleni putuju ili dolaze i vraćaju se sa posla u vrijeme van ograničenja kretanja.

Operativni centar za hitne slučajeve Ministarstva unutrašnjih poslova može izdati posebnu dozvolu za lica koja pruže dovoljno dokaza o potrebi privremenog produženja ograničenja saobraćaja, navedeno je u odluci Vlade.