Kršenje Ustava Kosova

Mogućnost uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa na Kosovu bila je povod današnjeg protesta koji je organizovan ispred zgrade Vlade u Prištini, a učesnici ovog protesta su upozorili da će, ukoliko dođe do takve odluke, tražiti reakciju Ustavnog suda, prenosi Ekonomija onlajn.

Učesnici ovog protesta viđeni su kako stoje jedan do drugog bez maski. Samo mali broj njih poštovao je mjere koje su na snazi radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Jedan od organizatora ovog protesta Arian Xhezairi je rekao da neće dozvoliti da vakcinacija postane obavezna.

"Premijer je zamračio stanovništvo i neće nikoga da sluša. Naša prava se ne poštuju, a Ustav štiti naša prava. Zbog toga nećemo dozvoliti njihovo nasilno uklanjanje, a nećemo dozvoliti ni vakcinaciju naše dece", rekao je Xhezairi.

Sličnog mišljenja je i Arianit Slamniku, koji smatra da je ovo nepravda prema njima, pa će u ponedjeljak u 13:00 biti na Ustavnom sudu da pošalju apelaciju.

Poručio je da neće dozvoliti kršenje prava i da im se nameće obaveza.

"Oni su prekršili član 26 Ustava, koji se bavi pojedinačnim izvještajem i procesom vakcinacije", rekao je Slamnik.

Vlada Kosova je od avgusta odobrila nove mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa. Među mjerama su dokazi o vakcinaciji protiv ovog virusa za ulazak u noćne klubove, diskoteke, venčanja, ali i za rad u javnim institucijama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online