Loša poruka zemljama domaćinima

Posljednjeg dana avgusta završena je radna misija 12 ambasadora Kosova, koji su smjenjeni odlukom ministarke Donike Gërvalla-Schwarz, piše Ekonomija onlajn, uz upozorenje da u pojedinim predstavništvima nije ostao niko da preuzme posao.

Ambasador Kosova u Australiji Hajdin Abazi, napuštajući kancelariju rekao je da nema kome da preda funkciju, jer niko nije imenovan da ga zamjeni.

"Čekao sam do 17 časova po australijskom vremenu, to je na Kosovu 9 ujutru. Niko nije došao za primopredaju u ambasadi", napisao je Abazi na Facebooku.

Za razliku od Abazija, bivši ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Avni Arifi, naglasio je da je zadatak predao prvom sekretaru Egzonu Demiriju.

S obzirom na činjenicu da još nije imenovan ambasador na njegovu poziciju, Arifi za KlanKosova nije želeo da komentariše odluku Vlade da još ne zamjeni ambasadore. "Neka drugi to ocjene", poručio je.

Arifi je naglasio da je u Emiratima proces akreditacije ambasadora dug.

"U mom slučaju, od slanja mog imena u Emirate 23. januara 2019. do pozitivnog odgovora zemlje domaćina, prošlo je sedam nedjelja. Primopredaja akreditiva, koja je u stvari službeno početak rada ambasadora, dogodila se 7. jula. Po svoj prilici, ove godine je malo vjerovatno da će Kosovo imati ambasadore sa svim ovlašćenjima", rekao je Arifi.

U međuvremenu, bivši ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji, Gjergj Dedaj, koji je među otpuštenima, opisao je ovo pitanje kao "kosovski skandal".

"Ovakav skandal napravljen za potrebe klanova i nepotističkih stranaka takođe je uvreda za zemlje domaćine u kojima su ambasadori odlično služili bez ikakvih primjedbi. Kao što znate, ostalih 11 ambasadora dobilo je priliku da nastavi misiju još nekoliko mjeseci, u skladu sa zakonom i Bečkom konvencijom, a meni je prinudno, odlukom od 26. maja, naređeno da napustim kancelariju i ambasadu 27. maja", rekao je Dedaj za KlanKosova.

On je izjavio da je u vezi s tim podneo tužbu Sudu u Prištini.

"Zbog skandala mog nezakonitog otpuštanja za jedan dan, obavjestio sam diplomatski kor, evropske i međunarodne institucije, instituciju ombudsmana i preko advokata podnio tužbu Sudu u Prištini. Ako pravosudne institucije ne djeluju ili na njih utiču politikom tražićui međunarodnu pravdu do Suda u Strazburu", poručio je Dedaj.

I Vlora Çitaku, bivša ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, nazvala je totalnom neodgovornošću to što Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije imenovalo ambasadore.

"Od danas je većina ambasada Republike Kosovo bez predstavnika. Bez šefa misije. Postoje i ambasade koje su zaključane. Ovo je potpuna neodgovornost prema državi. Ovo je suspenzija spoljne politike. Vlada i Predsjedništvo imali su dovoljno vremena za izbor ambasadora. Nema opravdanja. Neodgovornost prema državi i nedostatak obzira prema državi domaćinu. U diplomatiji, ako povuče šefa misije, a da ne pošalje ime naslednika šalje se poruka", rekla je Çitaku.

Otpušteni ambasadori su: Nait Hasani (Albanija), Arber Vlahiu (Češka Republika), Lirim Grejqevci (Holandija), Shpend Kalaba (Mađarska), Gëzim Kasapoli (Hrvatska), Avni Kastrati (Slovenija), Gjergj Dedaj (Sjeverna Makedonija), Hajdin Abazi (Australija), Ylber Hysa (Crna Gora), Avni Arifi (Ujedinjeni Arapski Emirati), Amir Ahmeti (Katar) i Beqa Cufaj (Njemačka).

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online