U.S. Air Force

Prva grupa od 111 izbeglica iz Avganistana stigla je na Kosovo u nedelju (29. avgusta), nakon što su evakuisani iz svoje zemlje gde su kontrolu preuzeli talibani.

Među izbjeglicama iz Afganistana su osobe različite starosne dobi, od djece do ljudi srednjih godina, ima i žena i muškaraca.

Izbjeglice su na prištinskom aerodromu dočekali američki ambasador Phhilip Kosnett, te predsjednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.

Pristigle će, kako se navodi, najprije pregledati ljekari, a onda će primiti prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Zvaničnici u Prištini najavili su da očekuju da prihvate oko 2.000 izbjeglih iz Afganistana.


Vlada Kosova je saopćila da će biti privremeni domaćin za oko 2.000 Avganistanaca, koji su u svojoj zemlji radili sa SAD i NATO snagama ili drugim međunarodnim organizacijama.

Kosovo je već odobrilo privremenu zaštitu za Avganistance koji su bili u angažmanu za SAD i NATO snage, kao i za članove njihovih porodica. U skladu sa zakonom Kosova, njima će biti obezbeđno privremeno sklonište do godinu dana trajanja.