Portparol CIK-a

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi izjavio je da su se za učešće na lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar prijavile 32 političke stranke, jedna koalicija i 26 nezavisnih kandidata, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da će prijave biti predate nadležnim institucijama na verifikaciju do 1. septembra, kada ističe krajnji rok.

"Tokom dvomjesečnog perioda (17. juna - 16. avgusta) u Kancelariju za registraciju i verifikaciju političkih prijavila su se 94 politička subjekta: 32 političke stranke, jedna koalicija, 35 građanskih inicijativa i 26 nezavisnih kandidata. Ukupan broj kandidata koji predstavljaju političke subjekte je 4.922, od toga su 165 kandidata za gradonačelnike i 4.757 za skupštine opština“, rekao je Elezi.

Dodao je da se proces verifikacije kandidata vrši po članu 29. Zakona o opštim izborima i da će se CIK u cilju verifikacije kandidata prijavljenih za gradonačelnike i skupštine opština obratiti različitim institucijama, poput Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Obaveštajnoj agenciji Kosova, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane i Carini Kosova.

Istakao je da se u navedenom članu Zakona o opštim izborima navode svi slučajevi kada se osoba ne može verifikovati kao kandidat, i da će komunikacija sa nabrojanim institucijama bicti kontinuirana u narednim danima.

Prema operativnom planu koji je odobrio CIK, cio proces slanja prijava institucijama za provjeru kandidata biće završen do 23. avgusta, a odgovori od istih do 24. avgusta.

CIK će odlučiti da li će verifikovati bilo koji entitet ili kandidata najkasnije do 1. septembra.

U slučaju da bilo koji kandidat ili entitet odlukom CIK-a ne prođu verifikaciju, imaju pravo žalbe Izbornom panelu žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu.

Planirano je da se verifikacija i žalbe na odluke završe do 6. septembra, te bi potom CIK organizovao izvlačenje političkih subjekata za rangiranje na glasačkim listićima.

Rok za izvlačenje je 8. septembar.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online