Sadrži pet tačaka

Neriješen slučaj ubistva braće Bytyqi, mora ostati faktor daljeg razvoja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, navodi se u jednoj od tačaka Rezolucije predložene na odobrenje Kongresu SAD 29. jula 2021. godine, prenosi Gazeta express.

Republikanski kongresmen iz države Njujork Li Zeldin predložio je Rezoluciju kojom se osuđuju ubistva braće Bytyqi  u Srbiji u julu 1999. godine, Odboru za spoljne poslove na odobrenje, kako bi o njoj glasao Kongres. Predložena Rezolucija sadrži pet tačaka, a kojima se zahtjeva da Predstavnički dom, uz saglasnost američkog Senata, privede pravdi osobe odgovorne za ubistvo braće Ylla, Agrona i Mehmeta Bytyqija.

U Rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da nijedna osoba nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bytyqi.

U prvoj tački Rezolucije se navodi da Predstavnički dom odluči uz saglasnost Senata da pojedinci odgovorni za ubistva američkih državljana Ylla, Agrona i Mehmeta Bytyqija  julu 1999. u Srbiji moraju biti izveden pred lice pravde.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bytyqi ili za bilo koji drugi zločin povezan sa njihovom smrću i da nijedna osoba nije optužena za te strašne zločine“, navodi se u drugoj tački.

Od Vlada Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine, u trećoj tački, očekuje se da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju što je prije moguće sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su odgovorni za smrt, braće Bytyqi, direktno ili posredno.

„Sjedinjene Države moraju obezbjediti dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se vjeruje da su odgovorne za njihovu smrt, direktno ili indirektno“, navodi se u četvrtoj tački Rezolucije.

Između ostalog u petoj tački se navodi da napredak, odnosno nedostatak rješenja ubistva braće Bytyqi treba da ostane značajan faktor u određivanju daljeg razvoja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express