Predsjednik Sindikata

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Kosova Muharem Beka rekao je da zvuči nevjerovatno da nijedna dosadašnja vlada Kosova nije pridavala značaj poboljšanju rada vatrogasnih službi, prenosi Koha.

Beka ističe da je Sindikat u više navrata reagovao, ali da nije bilo razumijevanja za njihove probleme i da vatrogasne službe nisu obuhvaćene budžetom ni na lokalnom ni na centralnom nivou.

"Ostali smo u nedefinisanoj situaciji. Ne znam da li se to dešava u drugim zemljama. Potrebna je koordinacija između centralnog i lokalnog nivoa. Vatrogasci su u potpunosti diskriminisani", rekao je Beka.

Kada su u pitanju požari koji su ovih dana buktili širom Kosova, Beka smatra da je u 99 odsto slučajeva u pitanju ljudski faktor.

On vjeruje da su visoke temperature dovele do bržeg širenja požara, ali da "uzroke nastanka ne bi trebalo tražiti u prirodi".

"Visoke temperature raspiruju vatru, ali procjenjujemo da je 99 odsto požara uzrokovano ljudskim faktorom. Požari nastaju ili zbog nemara ili namjernim izazivanjem. Ne može doći do paljenja vatre noću, a da čovjek nije krivac za to. Teško je identifikovati počinitelje, mogu biti i prolaznici, dovoljna je jedna cigareta", rekao je Beka.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore