Politički analitičar

Politički analitičar Fadil Lepaja za Kosovo onlajn ocjenjuje da nova američka administracija ne pridaje veliki značaj Vašingtonskom sporazumu, već da insistiranje na njegovoj realizaciji dolazi iz Beograda, koji prikazuje Prištinu kao neodgovornu stranu u ispunjavanju preuzetih obaveza.

Lepaja je mišljenja da Srbija ne poštuje ništa što je dogovorila i da zbog toga prebacuje odgovornost na Kosovo, dodajući da premijer Albin Kurti radi samo ono što je u interesu Kosova.

"Ni Srbija nije sve ispunila. Imamo slučaj sa Izraelom, Kosovo je ispunilo svoje obaveze u tom pravcu. Srbija ima problema sa tim jer vodi licemernu politiku u odnosu na arapski svijet. Srbija je negirala da ima sporazum sa Kosovom o bilo čemu, čak su negirali da imaju sporazum sa Vašingtonom, oni su pričali o pismu namjera. Oni su u neku ruku u predizbornoj kampanji to obećali američkoj politici i onoj politici koja je pala u vodu, koja je pokušala da ruši čak i američku državu, što na sreću nije uspjelo. Ne mislim da imamo veliki pritisak od strane američke administracije. Svijesni su da je Trumpova administracija vršila dosta neprincipijelan pritisak na Kosovo", navodi Lepaja.

Iako se Kosovo Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji sa Srbijom obavezalo da će se pridružiti "mini Šengen" zoni, aktuelna vlada na čelu sa Albinom Kurtijem odbija da sprovede ovu tačku sporazuma. Lepaja navodi da je Kurti prepoznao štetan uticaj ove inicijative, koja nije u duhu evropskih vrijednosti već je sredstvo za ekonomsku dominaciju Srbije, naspram koje su druge članice neravnopravne.

"Srbija treba ozbiljno da razmotri ideje Kurtija o SEFTA sporazumu i treba da se mane tih ideja kojim pokušava da napravi novu Jugoslaviju. Treba da radimo na tome da evropsku politiku i evropske principe dovodimo u region i u tom pravcu gradimo nešto što kasnije nećemo morati da korigujemo", kaže Lepaja.

Prema riječima ovog analitičara, Srbija treba da prestane da radi na 'onesposobljavanju Kosova', već da shvati da je budućnost u Evropskoj uniji, prema kojoj treba da usmjeri svoje težnje.

Lepaja navodi da rešenje koje bi sadržavalo i teritorijalni element odgovara Rusiji, ali "srećom da se premijer Kurti usprotivio takvoj ideji".

"Srpska politika je pokušala da razmjenjuje teritorije, da dobije ono što želi, da da ono što im ne treba, ali premijer Kurti je davno rekao da je protiv teritorijalnih podela. Srbija je takođe igrala na kartu da je Kosovo nemoguća država, da ne može da funkcioniše i da može da ometa bilo šta na Kosovu, ispostavilo se da to ne može da radi beskrajno", zaključuje Lepaja.

Izvor: Kosovo Online