Nastavak razgovora

Skupštinski odbor za spoljne poslove i dijasporu doneo je zaključak, tokom rasprave o pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da je u saradnji sa Vladom Kosova, neophodno donošenje jasne strategije o tom pitanju, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Odbora Haki Abazi rekao je da će u razgovoru s ministarkom spoljnih poslova dobiti informacije o načinima na koje će Kosovo pristupiti tim zemljama.

"Naša težnja je da dobijemo mjesto i u Ujedinjenim nacijama. Priznanje od strane ovih pet zemalja je dugoročni cilj, želimo da znamo kakav je zvanični narativ i pristup kod tih pet zemalja", kaže Abazi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj rekla je da Kosovo ima velike aspiracije, dodajući da je pandemija omela bilateralne sastanke. Kadriaj smatra da je pristup ministarke Donike Gërvalle-Schwarz pogrešan.

"Kosovo ima velike aspiracije, želimo da budemo dio UN i NATO. Vizna liberalizacija i priznanje od strane pet zemalja trebali bi da budu najvažniji, a u posljednje vrijeme sastanci nisu održavani zbog pandemije. Možemo da uputimo poziv civilnom društvu i razgovaramo sa njihovim predstavnicima. Politika EU je da su neke zemlje ostvarile napredak, a mi nismo, zbog kriminala i korupcije, što ne sme da bude slučaj", kaže Kadrijaj.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu Shoshi kaže da je stvaranje strategije kroz saradnju sa vladom neophodno za pristup kod pet zemalja koje su priznale Kosovo.

"Razlog je taj što nas ne poznaju zbog unutrašnjih političkih problema. Ako govorimo na parlamentarnom nivou, jedini način na koji ove zemlje možemo da kontaktiramo je putem odbora. Moramo da osmislimo strategiju u saradnji sa vladom o tome kako da pristupimo kod ovih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo", istakla je Musliu Shoshi.

Skupštinski odbor za spoljne poslove je na današnjem sastanku predložio predsjedništvu Skupštine osnivanje 56 grupa prijateljstva.

"Pismeno smo tražili od parlamentarnih grupa uspostavljanje 56 grupa prijateljstva i do sada su odgovorili samo Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredjeljenje", rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online