Američki analitičar

Profesor Univerziteta "Johns Hopkins“ i analitičar Daniel Serwer rekao je povodom nove rudne pregovora Beograda i Prištine, da premijer Albin Kurti treba da insistira na svom drugačijem pristupu dijalogu, jer proteklih godina, kako kaže, dijalog nije bio produktivan, prenosi Reporteri.

Prema Serwerovim riječima, Kosovo ne bi trebalo da žuri sa potpisivanjem sporazuma sa Srbijom "koji mu ne donosi ništa dobro“.

Američki analitičar smatra da razgovori u Briselu neće dati željeni rezultat, pa bi Kosovo trebalo da iskoristi ovaj vremenski razmak da ojača svoju međunarodnu podršku.

S tim u vezi, Serwer ohrabruje Kosovo da bude ambicioznije u rušenju barijere sa moćnim državama koje Kosovo ne priznaju kao državu.

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vidi malo perspektive za članstvo u EU u bliskoj budućnosti i kao rezultat toga okrenuo se više Moskvi i Pekingu nego Briselu. Izuzetno je jasno rekao da nije spreman za veliki potez uoči predsjedničkih izbora u Srbiji sljedeće godine. U ovim okolnostima, Kosovo mora učiniti sve što je u njegovoj moći da iskoristi vrijeme da ojača svoju poziciju u pregovorima. Nedavni potezi zemalja koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da poboljšaju svoje odnose sa njim, poput Grčke i Španije, upravo su ono što Kosovu treba“, rekao je Serwer.

Po njegovom mišljenju, Priština bi trebalo da poboljša odnose i sa Pekingom, koji je, kako kaže, više zainteresovan za trgovinu na Balkanu nego za politiku.

Jačajući položaj međunarodnih predstavnika, Serwer kaže da bi Kosovo trebalo da bude spremno da ostavi loš sporazum sa Srbijom i umjesto toga potpiše bolji.

Štaviše, američki profesor poziva Kosovo da traži reciprocitet sa Srbijom po svakom pitanju.

"Kosovo mora da insistira na jednakosti i reciprocitetu. Ako se nešto odluči za Srbe na Kosovu, ekvivalent bi trebalo da bude dostupan i Albancima u Srbiji. Specijalizovane komore su prekršile ovaj princip. Voleo bih da se njihova nadležnost proširi i na Srbiju, gdje su poslije rata ubijena albansko-američka braća Bytyqi“, navodi Serwer.

On je  takođe prokomentarisao četiri Kurtijeva prijedloga sa kojima je izašao ispred Vučića na prvom sastanku.

"Definitivno se slažem sa Albinom u vezi sa reciprocitetom, iako mogu da imam neslaganja sa načinom primjene u praksi. Takođe se slažem da treba identifikovati nestale osobe svih etničkih grupa i vratiti njihove ostatke Slažem se i sa SEFTA, jer mislim da je ’mini-Šengen’ loše definisano preduzeće u kojem Kosovo očigledno nije ravnopravno“, smatra ovaj američki analitičar u intervjuu za TV Klan Kosova.

On je bio kritičan prema stavu Evropske unije o Kosovu za koji je rekao da će biti u mogućnosti da ponudi ideje za rješavanje problema između Kosova i Srbije samo ako ona prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i  liberalizaciju viza.

Dok za Sjedinjene Države kaže da će biti ponovo pozvani kada bude kraj spora.

"SAD bi trebalo da podrže EU, ali će takođe biti pozvane da ’riješe’ Kosovo. Mislim da bi Brisel i Vašington trebalo da formiraju entitet poput Međunarodne civilne kancelarije koji će nadgledati sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu, kao i opominjati i sramotiti one koji ih ne primene“, kaže Serwer.

Ekspert za balkanska pitanja rekao je da Priština treba da učini sve što može da poboljša odnose sa Srbima i drugim zajednicama na Kosovu, uključujući identifikaciju i povratak ostataka nestalih osoba, sprovođenje odluke Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani i zaštiti svih zajednica od međunacionalnog nasilja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri