Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova uvela je novi – blaži set mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa koje stupaju na snagu danas. Ovom odlukom ukinuta je prethodna o zabrani rada noćnih klubova, dozvoljeno je održavanje proslava, i to do čak 300 ljudi, produžen je rad kafića do punoći za petak i subotu, omogućeno korišćenje punog kapaciteta prevoznicima…

Kako ući i izaći sa Kosova?

Jedna od novih mjera Vlade Kosova nalaže da su strani državljani, uključujući i one sa privremenim ili stalnim boravkom, ukoliko dolaze iz visoko rizičnih zemalja, prilikom ulaska na Kosovo u obavezi da imaju sa sobom negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Ova odluka primjenjuje se po principu reciprociteta, što prema ranijem tumačenju kosovske vlade znači da će se primjenjivati samo za one zemlje koje takođe traže od građana Kosova da sa sobom imaju negativan PCR test.

Za građane sa srpskim dokumentima ova mjera se prethodno nije primjenjivala.

Međutim, ova mjera se ne odnosi na one strane državljane koji se obavežu da će napustiti Kosovo u roku od tri sata – kopneno ili vazdušnim putem.

Ne važi i za strane državljane koji rade kao profesionalni prevoznici, pod uslovom da se pridržavaju protokola za međunarodni transport za zaštitu od kovida.

Od mjere su izuzeti i oni strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom linijom, tranzitom, pod uslovom da se obavežu da će ga napustiti u roku od pet sati.

Strane diplomate i njihove porodice, osobe koje su vakcinisane, imaju pozitivan rezultat na testu za antitela ne stariji od trideset dana i djeca mlađa od 11 godina, takođe nisu u obavezi da se pridržavaju ove mjere.

Posebne mjere za one koji dolaze iz Indije, Brazila i J. Afrike

Usljed loše epidemiološke situacije u pojedinim zemljama, Kosovo je odlučilo da zabrani ulazak onima koji su boravili u Indiji, Brazilu i Južnoj Africi tokom posljednje dvije nedjelje.

Ova mjera se, međutim, ne odnosi na građane Kosova, osobe sa privremenim ili stalnim boravkom, strane diplomate, medicinsko osoblje. Međutim, svi oni moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a takođe moraju biti u svojim domovima 14 dana, dok će ujedno biti testirani dva puta u tom periodu.

Oni, međutim, mogu da izađu iz samoizolacije, ukoliko nakon minimum pet dana od ulaska na Kosovo, urade PCR test koji pokaže negativan rezultat.

Kada i gdje nositi masku

Nošenje zaštitnih maski je i dalje obavezno, ali postoje i izuzeci.

Građani nisu u obavezi da nose masku tokom šetnje na otvorenom kada su sami, tokom vožnje kada su u vozilu najviše četiri osobe, tokom trčanja, vožnje bicikla i vježbanja, kao i kada neko jede ili konzumira tečnost.

Okupljanja

Vlada Kosova dozvolila je okupljanja u zatvorenim prostorijama s ciljem održavanja sastanaka, seminara i obuka uz korišćenje 50% kapaciteta prostorije i distance od jednog metra između učesnika.

Dozvoljena su okupljanja na otvorenom, pod uslovom da se koristi 70% kapaciteta prostorije, dodaje se u odluci.

Proslave do jedan nakon ponoći, dozvoljen rad noćnih klubova, produžen rad kafića

Od danas je dozvoljeno organizovanje vjenčanja, porodičnih i drugih slavlja, kao i održavanje maturskih večeri do 01.00.

Održavanje proslava dozvoljeno je uz korišćenje 50% kapaciteta, ali maksimalno do 300 gostiju, kada polovina kapaciteta prostorije premašuje ovaj broj gostiju.

Ujedno je naloženo da rastojanje između stolova treba da bude najmanje tri metra.

Za održavanje vjenčanja, vjeridbi, porodičnih zabava i maturskih večeri obavezno je poštovanje posebnih smjernica za zabave, navodi se u ovoj odluci, bez preciziranja koje su to smjernice.

Vlada Kosova je ujedno odlučila da dozvoli rad noćnim klubovima. Puštanje muzike je dozvoljeno do 01.00, a lokal bi trebalo da se zatvori najkasnije do 01.45.

Klubovi u zatvorenim prostorijama mogu da rade sa do 50 odsto kapaciteta, a na otvorenom sa do 70 procenata.

Nove, blaže mjere, važe i za ugostiteljske objekte poput kafića i restorana.

Na 100 metara kvadratnih dozvoljeno je najviše 50 ljudi, po principu 5 osoba na 10 m2.

Međutim, na otvorenom je dozvoljeno do sedamdeset mušterija za 100m2.

Rad ovih ugostiteljskih objekata ograničen je od 05.00 do 23.00, osim petka i subote, kada mogu da rade do ponoći.

Naznačeno je da odgovorna osoba u lokalu mora da osigura poštovanje distance od jednog metra između stolica sa dva različita stola, te da je u zatvorenim prostorijama dozvoljeno da za jednim stolom sjede najviše četiri osobe.

U slučaju da su stolovi duži od dva metra, onda je preduslov da se iskoristi prostor imajući u vidu kapacitet po principu pet osoba na 10 m2, dodaju iz Vlade.

U baštama je dozvoljeno da za jednim stolom bude najviše šest osoba, dok svaki sto, bez obzira gdje se nalazi, mora da bude opremljen sredstvom za dezinfekciju najmanje jačine 60 odsto alkohola.

Kulturni i sportski događaji

Pozorištima, bibliotekama, galerijama, bioskopima, kulturnim centrima i drugim institucijama koje funkcionišu pri ministarstvu kulture ili opštini, dozvoljen je rad koristeći 50 odsto kapaciteta prostorija.

Kada je riječ o organizovanju sportskih takmičenja ili treninga, oni moraju biti u skladu sa protokolima i preporukama međunarodnih organizacija za organizovanje sportskih dešavanja i zaštitnih mjera Vlade Kosova, dodaje se u odluci.

Tokom takmičarskih aktivnosti u zatvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo gledalaca do 15 odsto kapaciteta objekta (stadion, sportska hala, bazeni…) i uz poštovanje mjere distance i drugih mjera.

Kada su u pitanju takmičarske aktivnosti na otvorenom, dozvoljeno je prisustvo gledalaca do 30% punog kapaciteta objekta, takođe uz poštovanje mjera.

Dozvoljen je rad teretana, sportskih dvorana i drugih objekta za pojedinačne aktivnosti u skladu sa vodičom i uz poštovanje principa – jedna osoba na 8m2.

Vlasnici su u obavezi da postave informativne postere i obezbjede sredstva za dezinfekciju pored svake sprave.

Rad privatnih i javnih institucija u vrijeme pandemije

Dio nove odluke Vlade Kosova su i mjere koje su se našli u prethodnim, te je tako i dalje naloženo da se trudnicama omogući da rade kod kuće.

Poslodavci i institucije u obavezi su da obezbjede sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske, ukažu na pravila ponašanja u vezi zaštite od kovida postavljanjem informativnih postera, uključujući i one koji ukazuju da je zabranjen ulazak bez maske, kao i da je neophodno održavati distancu.

Ujedno se nalaže dezinfikovanje i provetravanje zatvorenih prostorija.

Kada je riječ o radu obrazovnih institucija, precizira se da će se on odvijati u skladu sa smjernicama obazovnog sektora. I dalje je zabranjeno organizovanje ekskurzija i grupnih šetnji.

U novoj odluci našla se i mjera da korisnici socijalnih i penzijskih šema i dalje nisu u obavezi da se prijavljuju nadležnim kancelarijama radi evidencije.

I dalje je dozvoljen rad tržnih centara, a u skladu sa vodičem. Vlasnici prodavnica su obavezi da utvrde maksimalan broj kupaca u lokalu prema principu jedna osoba na 8m2 i to naznače na ulazu.

Rad prevoznika sa 100 odsto kapaciteta

Za razliku od prethodne odluke o mjerama protiv kovida, novom je naznačeno da je dozvoljen rad prevoznika u punom kapacitetu, ali pod uslovom da svi putnici i osoblje stalno nose zaštitne maske. Kada je riječ o taksi vozilima, i dalje važi pravilo – najviše tri putnika u jednom automobilu.