Bivši savjetnik Hashima Thaçija

Bivši savjetnik Hashima Thaçija Adil Behramaj saopštio je da predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti nisu pokazali interesovanje za svjedočenje bivšeg sudije EULEX-a Malcolma Simmonsa u Skupštini Kosova, ocjenivši da EU misiju vladavine prava i Specijalni sud vide kao nadu za ostanak na vlasti.

„Vladavina prava je prioritet ne samo međunarodne zajednice na Kosovu, već i za Kurtija i Osmani. Krajnje je čudno što su pokušali da izoluju i ućutkaju bivšeg glavnog sudiju EULEX-a Malcolma Simmonsa. On je, brutalno, danas ispričao političke izmišljotine u ime pravde koje je EULEX počinio na Kosovu, uprkos činjenici da Kurti i Osmani nisu ni pokazali interes da ga saslušaju“, naveo je Behramaj u objavi na Facebooku.

Naglasio je da sjede u stolicama u kojima su prije njih sedeli oni kojima su „međunarodni upravnici nepravde u ime udruženog zločinačkog poduhvata izmislili optužnicu protiv osnivača OVK i Republike Kosovo“, a koji su doneli slobodu i nezavisnost svom narodu.

„Kurti i Osmani, Specijalni sud i EULEX vide kao nadu da ostanu na vlasti, jer su duboko svijesni da je njihova pobjeda bila pobjeda za stolom, bez konkurencije", dodao je Behramaj.

Izvor: Kosovo Online