Zastrašujuće brojke

Svaki četvrti automobil koji je ušao na Kosovo ne ispunjava tehničke uslove da bi bio dio saobraćaja. Ova statistika je objavljena za prva četiri mjeseca 2021. godine, ali slična statistika važi i za prethodne godine na Kosovu.

Zastrašujuće brojke koje ugrožavaju živote građana na Kosovu podneli su Kosovski centar za vozila, Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

Otprilike jedno od četiri vozila uvezena na Kosovo vraćeno je i upućeno za post-uvoznu kontrolu. Tehnička oštećenja su češća u ovim vozilima.

Svaki peti automobil uvezen na Kosovu od januara identifikovan je sa velikim tehničkim nedostacima, koji dovode do velike opasnoti u prometu.

Iz statistike pružene u prva 4 mjeseca, ukupno 1631 automobil uvezen iz inostranstva nije prošao prvu inspekciju i bio im je zabranjen promet.

Ništa bolji nisu ni transporteri, autobusi, minibusi, kamioni i transporteri. 14% ovih vozila koja su ušla na Kosovo nisu dobili dozvolu za ulazak u saobraćaj zbog različitih tehničkih problema.

Jedan od zabrinjavajućih problema automobila uvezenih na Kosovu je prekršaj koji se vrši pri promjeni kilometraže. Dokazano je da su 172 automobila u prva 4 mjeseca koja su uvezena na Kosovu promjenila kilometražu. Dodani su im kilometri kako bi se za njih platilo manje carine.

Samo jedan automobil koji je imao 200 hiljada kilometara, napravljeno mu je 700 hiljada kilometara da bi se na Carini Kosova izvršilo plaćanje, umjesto 10 hiljada eura, samo 1000 eura.

Odgovorna tijela pronašla su oko 1000 automobila na Kosovu čija je kilometraža promjenjena.

Doznaje se da postoji oko 50 auto-kuća koje policijska jedinica za auto-kriminal istražuje zbog sličnih prevara.

Još jedan zabrinjavajući fenomen u ovoj industriji je pokušaj zamjene promjene identiteta korišćenih automobila. U 109 slučajeva identificirani su prilikom pokušaja zamjene broja šasije ili neovlaštenog popravljanja.

Od 2018. nadalje, Kosovskom centru za vozila prijavljeno je preko 1.000 takvih slučajeva kao sumnjive.

Zabrinjavajuće za saobraćaj na Kosovu je činjenica da više od 250 polovnih automobila koji su učestvovali u nesrećama (izvan Kosova), ali otkako su uvezeni na Kosovo, nisu prijavljeni kao takvi. Samo 48 njih je smjelo izaći na ulice nakon prve kontrole uvoza.

Sve ove nepravilnosti u vezi sa polovnim automobilima koji se uvoze na Kosovu, zabrinule su i Britansku privrednu komoru na Kosovu, na osnovu jednog od nedavnih saopštenja.