Nepravilnosti od početka

Projekat obnove puta kod Uroševca, koji je trebalo da bude izgrađen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj - EBRD prati niz nepravilnosti i sumnji u korupciju, prenosi Lajmi.

Po navodima lista, zamjenik ministra u Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Hisen Durmishi je bez odobrenja profesionalaca uključenih u ovaj projekat,  preduzeo inicijativu za uklanjanje dvije saobraćajne trake, mosta i podvožnjaka na ovoj deonici puta. Njegova inicijativa je uslijedila nakon brojnih drugih nepravilnosti koje su pratile ovaj projekat.

Ministarstvo infrastrukture Kosova je raskinulo ugovor sa hrvatskom kompanijom koja je trebalo da sprovodi nadzor nad projektom zbog, kako je navedeno, niza nezakonitih radnji. Projekat su pratile brojne nepravilnosti i tokom faze tendera i faze izvršenja, što je dovelo do prekida radova. EBRD je konačno naredio obustavu radova, nakon izjava zvaničnika ministarstva da nema novca za eksproprijaciju. Očekivalo se da će se radovi nastaviti nakon što je ministarstvo zajedno sa EBRD ugovorilo drugu kompaniju koja će nadgledati projekat i nakon što ga je odobrila Skupština Kosova, reviziju budžeta za 2021. godinu, koja predviđa povećanje kategorije eksproprijacija.

U opštini Uroševac kažu da nemaju informacije o promenama koje su izvršene u ovom projektu i navode da je za to zaduženo nadležno ministartstvo iako se on izvodi u njihovom gradu. Kažu da su do sada sarađivali sa ministarstvom.

Direktor infrastrukture opštine Uroševac Arber Bytyqi kaže da od ministarstva nisu dobili nikakve informacije o zaustavljanju radova ili redizajniranju puta.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi