Ni tri godine od ratifikacije

Ni tri godine od ratifikacije Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova, ovaj proces se ne može smatrati završenim, a vlada Albina Kurtija koji se dok je bio u opoziciji protivio ovom sporazumu, još uvijek nije formirala komisiju za demarkaciju granice, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema Kurtijevim tvrdnjama, Sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom koji je potpisan u Beču 2015. godine, "Kosovo je izgubilo oko 8.200 hektara zemljišta". Vlada Kosova nije naznačila kada će biti formirana nova komisija koja će se baviti pitanjem granične linije, kako je predviđeno sporazumom.

Zahtjev za formiranje ove komisije premijeru je uputio predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj.

"To je prvo što se mora preduzeti kako ne biste ostavili vakuum, ova komisija mora biti funkcionalna", rekao je Haradinaj i naglasio da ako Crna Gora ne izrazi spremnost da izvrši demarakciju, ovo pitanje treba da ide na arbitražu.

Profesor Florim Isufi koji je bio dio Komisije za demarkaciju kaže da samo uz dobru volju Crne Gore može doći do revizije linije razgraničenja.

"Granična linija ne može da bude definisana ili obilježena ukoliko se dvije strane ne dogovore. Ovo ostaje slijepa ulica u budućnosti dok se ne stvore komisije", kaže Isufi.

Tokom tri godine od ratifikacije sporazuma u Skupštini Kosova, Kosovo je imalo četiri vlade. Nijedna vlada nije preduzela korake u vezi sa preispitivanjem granične linije kako bi izvršila potrebne korekcije ukoliko je bilo propusta.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online