State Department

Kosovo ne zadovoljava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to uradi, konstatovano je u godišnjem izvještaju State departmenta o trgovini ljudima u svijetu koji je u četvrtak u Vašingtonu predstavio američki državni sekretar Antony Blinken, prenosi Glas Amerike.

I Vlada Kosova je, kako se ocjenjuje, pojačala napore u odnosu na prethodnu godinu, imajući u vidu uticaj pandemije na borbu protiv trafikinga. Ti napori su obuhvatali usvajanje novih standardnih operativnih procedura da bi se povećala efikasnost krivičnog gonjenja odgovornih, te povećanje resursa za zaštitu žrtava, uključujući sredstva za skloništa za žrtve trgovine ljudima, kojima upravljaju nevladine organizacije i vlada.

Međutim, ističe se da vlada nije ispunila minimum standarda u nekoliko ključnih oblasti - osudila je manji broj krijumčara, a sudije i dalje nisu izrekle adekvatne kazne osuđenima, nije bilo smernica za identifikaciju žrtava prisilnog prosjačenja, naročito djece, a zbog pandemije se nisu redovno održavali sastanci Nacionalne agencije za borbu protiv trgovine ljudima, dok nije usvojena ni nacionalna strategija za 2020-2024.

Kosovu se takođe preporučuje da odlučno istražuje, krivično goni i osuđuje krijumčare, uključujući i zvaničnike koji su saučesnici, te da osuđenima izriče odgovarajuće zatvorske kazne. State department u izvještaju ocjenjuje i da bi Kosovo trebalo da utvrdi smjernice i pojača napore za identifikaciju i pomoć djeci koja se prisiljavaju da prose, da usvoji nacionalnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima, rasporedi obučene tužioce i sudije u svakom regionu da se bave slučajevima trafikinga i da sa lokalnim vlastima radi na jačanju zaštite žrtava širom Kosova, a naročito u opštinama na sjeveru.

Izvor: VOA