Kritike

Kritike na račun vlade i aktuelnog premijera Albina Kurtija, povodom 100 dana od dolaska na vlast, stigle su danas i od predstavnika Demokratskog saveza Kosova, prenosi Koha.

Koordinatorka Odjeljenja za spoljnu politiku LDK, Shqipe Mjekiqi rekla je da se ispostavilo da je dijalog sa Srbijom prvi prioritet u Kurtijevom vladi, iako su ga u svom programu stavili na sedmo mjesto.

Prema njenim riječima, vlada je dijalogu sa Srbijom pristupila bez ikakve jasne platforme.

„Dijalog se sveo na tehnička pitanja. Vlada se potrudila da izbjegne obaveze koje proističu iz Vašingtonskog sporazuma. U prvih 100 dana ove vlade, bili smo svjedoci nepromišljenih izjava. Takođe, odobreni su međunarodni sporazumi koji diskriminišu Kosovo“, rekla je Mjekiqi.

Njen stranački kolega Izet Sadiku iz Ministarstva zdravlja naglasio je da je za više od tri mjeseca vladavine Kurtijeve vlade, na Kosovu vakcinisano svega 2 odsto građana.

"Osim vakcinacije ili nedostatka vakcinacije, zaista je obećano da će doći do povećanja zdravstvenih kapaciteta. Svi znamo da je nedostatak osoblja jedan od glavnih izazova. Otpuštanje osoblja je velika greška i vlada mora pronaći priliku da vrati ovaj kadar", rekao je on Sadiku.

Prema mišljenju Shkemba Manaja, aktuelna vlada je od „vlade promena prešla u vladu razočaranja“ ističući da je nepotizam prisutan na svakom mjestu.

„Stranka koja stekne apsolutnu moć mora imati stručno osoblje za sprovođenje programa. U ovoj vladi ovi kadrovi postaju porodica. Samo kod nas se dešava da ministar pravde tu dužnost izvršava suočen sa tužbom. Tokom 100 dana vlade nisu preduzete konkretne mjere za integraciju sjevera, niti za jačanje vojske i policije“, zaključio je Manaja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore