Deformacija procesa

Profesor međunarodnog javnog prava Arifi Hoti ocjenio je da su smjene ambasadora bez zamjene nelogične i mogu dovesti do bilateralnih problema sa pojedinim zemljama, prenosi Ekonomija onlajn.

On smatra da je do smjene došlo bez ikakvog akcionog plana i da bi sada trebalo brzo reagovati.

"U principu, ovi otkazi nisu dobri jer u konačnici ukazuju na neku vrstu deformacije procesa. Iako se u slučaju Kosova može i treba pozitivno gledati na zamjenu ambasadora jer je naša inostrana služba već dugo patila zbog različitih problema počevši od pitanja ekstremne politizacije ove službe, zatim neprofesionalizma, posebno posljednjih godina", navodi Hoti.

On zbog toga opravdava reakciju Vlade i uklanjanje pojedinih ambasadora, ali smatra da je to trebalo uraditi planski.

Hoti je takođe rekao da bi trebalo što pre imenovati ljude koji imaju kredibilitet jer samo na taj način kosovska diplomatija može da napreduje.

"Više od pitanja otkaza važno je pitanje ponovnog imenovanja, jer moramo na to biti vrlo oprezni, jer ako optužimo jednu stranku ili na kraju sadašnje službenike za umešanost u politiku ili bilo koji fenomen koji je u suprotnosti sa zakonskim odredbama, onda mora biti dat dobar primjer za biranje takvih diplomata kako zahteva Zakon o spoljnim poslovima", izričit je Hoti.

Prema profesoru Hotiju, jedna od posljedica biće prekid komunikacijske veze Kosova sa zemljama u kojima su sada diplomatska predstavništva prazna.

"Posljedice nedostatka ambasadora su vrlo velike. Kao mala zemlja, čak i u slučajevima kada smo imenovali diplomate i kada imamo predstavništvo u određenim zemljama, imamo vrlo malo manevarskog prostora zbog nedostatka političke moći i moći zemlje koju predstavljamo", kaže profesor Hoti.

Upravo zato Hoti smatra da je proces otpuštanja obavljen bez plana i analize i da će ona predstavljati vakuum u bilateralnoj saradnji.

"U Londonu nemamo ambasadora već tri i po godine. Taj problem se prenosi sa vlade na vladu i to nikako da bude rešeno", kaže Arifi Hoti.

Hoti zaključuje da trenutna situacija izuzetno šteti Kosovu na svim nivoima diplomatske saradnje i apeluje da se za ambasadore postave ljudi koji svojim integritetom i profesionalizmom mogu zalagati za bolje odnose sa zemljama u kojima budu imenovani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online