Aktuelna tema

Nakon što su SAD izradile studiju izvodljivosti o upravljanju vodnim resursima Gazivoda na Kosovu je Vašingtonski sporazum koji je potpisala prethodna vlada, ponovo postao aktuelna tema, prenosi RTK.

Potpisnik sporazuma, bivši premijer Avdullah Hoti, poručio je premijeru Albinu Kurtiju da ga sprovede, i da se izjasni da li studija izvodljivosti krši suverenitet Kosova.

Opoziciona Demokratska partija Kosova takođe želi da čuje stav vlade o Vašingtonskom sporazumu, kao i studiji izvodljivosti.

„Vlada Kosova nije preduzela nijeda korak u tom pravcu. Ništa nije učinjeno na unapređenju sporazuma. Pozivam one koji su sada u vladi da se pobrinu za realizaciju projekta ovog sporazuma“, kazao je Hoti na sjednici Skupštine Kosova.

Podsjetio je da je administracija predsjednika SAD Joea Bidena potvrdila da ostaje posvećena primjeni sporazuma koji je zaključen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Takođe je podsjetio da je Kurtijeva stranka, Samoopredjeljenje, koja je u vrijeme potpisivanja sporazuma bila u opoziciji, žestoko kritikovala pojedine tačke dokumenta, među kojima i one o jezeru Gazivode.

„Tada su sve opozicione stranke kritikovale Vašingtonski sporazum. Juče je vladi dostavljena studija izvodljivosti za jezero Gazivode. Studija im je u rukama i očekujem jasnu izjavu vlade po tom pitanju“, kazao je Hoti.

„Bilo je apsurdno da je tadašnja opozicija izjavila da ova studija krši suverenitet teritorije Kosova. Danas želim odgovor od Vlade da li ova studija koju je napravio glavni kosovski partner, Sjedinjene Američke Države, krši suverenitet“,  upitao je Hoti.

Stav da bi Kurti trebalo da sprovede sporazum potpisan 4. septembra u Bijeloj Kući sa Hotijem dijeli i lider stranke Demokratskog saveza Kosova u vrijeme potpisivanja Vašingtonskog sprazuma, Isa Mustafa, koji naglašava da je studija izvodljivosti pokazala ozbiljnost SAD.

Precizirao je i da Vašingtonski sporazum nije privatni sporazum Avdullaha Hotija, već obaveza Vlade Kosova, jer „partneri ne preferiraju saradnju i investiranje u zemlje čije vlade ne ispunjavaju obaveze i sporazume prethodnih vlada“.

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri, je takođe, aktuelnoj vladi i njenim čelnicima postavio je pitanje o tome kakav je njihov stav po pitanju primjene Vašingtonskog sporazuma.

„Naši partneri su već započeli konkretne korake, kao što je bio slučaj prije dva dana usvajanjem plana za jezero Gazivode, iako je bilo izjava od nekih pojedinaca da ne postoji pravni osnov za sprovođenje ovog sporazuma. Kakav je stav Republike Kosovo, da li će primena ovog sporazuma početi ili ne?“, upitao je Tahiri.

Da ne postoji pravni osnov za primjenu Vašingtonskog sporazuma izjavio je nedavno portparol vlade, Perparim Kryeziu. Ovakav stav pravdao je time da sporazum nije ratifikovan u skupštini.

Izvor: RTK