Odnosi su dobri

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja u Skupštini Mimoza Kusari-Lila izjavila je da je Vašingtonski sporazum više spisak obaveza između Kosova i Sjedinjenih Država.

"U Bijeloj kući smo imali individualne obaveze između Kosova i SAD. A u sporazumu, koji je imao naslov ekonomske normalizacije, među njima se razgovaralo i o prirodnim resursima Kosova. Bilo je rasprave o upotrebi Gazivoda. Ne koristimo ga za rekreaciju, jer u tom dijelu Kosova sigurno imamo problema. Prvo je važno slobodno kretanje. Što se tiče dokumenta koji je stigao oko Gazivoda, potrebna je analiza, ali mogu reći da Sjedinjene Države ostaju strateški partner i nastavićemo suradnju u svim pitanjima", rekla je Kusari-Lila.

Ona dalje kaže da su odnosi Samoopredjeljenja sa SAD dobri, negirajući da je došlo do bilo kakvih prekida u komunikaciji s američkom administracijom na Kosovu.

"Još jednom kažem da imamo odličnu saradnju sa Sjedinjenim Državama i da ćemo je nastaviti. Imamo sastanke sa visokim zvaničnicima i s njima ćemo i dalje razgovarati. Znamo da smo u procesu oslobađanja Kosova i izgradnje države pored sebe imali Sjedinjene Države. Kao šef poslaničke grupe mogu da kažem da sa američkom administracijom na Kosovu imamo izvrsnu saradnju. Nikada nismo imali prekida u komunikaciji. Smatraju nas vladom s velikim kredibilitetom", dodala je u T7.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri