Ekonomski stručnjak

Ekonomska saradnja je žrtva političkih problema Kosova i Srbije i biće tako dok političari ne shvate ozbiljnost dijaloga i normalizovanja odnosa, ocjenjuje ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu u izjavi za Kosovo Onlajn.

On kaže da je SEFTA sporazum dao dobre rezultate na tržištu Evropske unije, ali da je cilj premijera Kosova Albina Kurtija se eventualnim potpisivanjem novog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini da se eliminišu političke barijere koje su pratile CEFTA sporazum.

“Mislim da ovaj prijedlog ima političku konotaciju. Daleko je bolje ispuniti sve savjete inicijativa koje imamo jer one postoje, ali je problem njihove implementacije”, kazao je Gërxhaliu, koji istovremeno izražava zabrinutost zbog odsustva reakcije privrednih komora na Kosovu i u Srbiji.

“Čudno je što ćute komore u regionu, pogotovo u Prištini i Beogradu. Nema nikakve analize ni komentara. Ovaj prijedlog je da se napravi jedna ravnoteža, da se implementriraju one četiri značajne stavke za regionalno tržište i da Balkan jednom zauvek gleda budućnost drugim očima, a ne da politika bude gušenje svih ekonomskih pricesa i inicijativa”, dodaje Gërxhaliu.

Premijer Kurti je SEFTA sporazum predložio tokom posljednjeg sastanka sa Srbijom na najvišm nivou u Briselu. Njegova ideja je da šest zemalja Zapadnog Balkana iz CEFTE pređu u SEFTU prema modelu sporazuma koji imaju Lihtenštajn, Norveška i Island sa Evropskom unijom.

Međutim, Gërxhaliu smatra da ni SEFTA, niti bilo koji drugi sporazum neće doneti pozitivne ekonomske promjene bez rješavanja otvorenih političkih pitanja.
 
“Ako se ispune svi ti uslovi i to što predviđa CEFTA sekretarijat i ono što je potpisano u Sofiji dolazimo do ovoga što je sada novi prijedlog. Bilo šta da bude, dok se ne riješe političke problem i uklone barijere to će biti prvi korak na dugom putu koji nas neće odvesti nikuda”, ističe Gërxhaliu.

On je prokomentarisao i nedavne izjave američkih zvaničnika upućene kosovskim liderima, ističući da se one moraju ozbiljno shvatiti jer će bez podrške Sjedinjenih Američkih Država budućnost Kosova biti veoma neizvesna.

“Političari kao da su pod pritiskom da će rješavanjem problema izgubiti vlast. Imamo jedan primjer Grčke i Makedonije, kada je bilo velikog problema oko imena, ali nakon rješavanja tog problema i Cipras i Zaev su izgubili izbore. Mislim da je ovo upozorenje američke strane od velikog značaja, ali se postavlja pitanje da li uvijek na Balkanu mora da bude viša sila koja će rešiti probleme i koja će vršiti pritisak, a mi nemao snagu volju, znanje i sposobnost da budemo krojači svoje budućnosti. Moramo shvatiti da su ova upozorenja od velikog značaja jer ako Amerikanci dignu ruke izgubićemo budućnost, što prije shvatimo ozbiljnost dijaloga i dođemo do rješenja biće lakše da budemo dio, a ne barijera nove Evrope”, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online